Η υποβάθμιση της ενημέρωσης, η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, η υφέρπουσα ιδιωτικοποίηση της ΕΡΤ, το σκάνδαλο με τους ειδικούς συμβούλους, τις μεικτές και εξωτερικές παραγωγές, καθώς και τα κρούσματα λογοκρισίας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση ήταν τα θέματα που παρουσιάστηκαν σήμερα, Τετάρτη 24 Απριλίου, σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, από τους δημοσιογράφους που εργάζονται στην ΕΡΤ.
Παρόντες στη συνέντευξη ήσαν δημοσιογράφοι από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο της ΕΡΤ, καθώς και οι παρουσιαστές των δελτίων ειδήσεων Έλλη Στάη και Προκόπης Δούκας.
Στην ΕΡΤ αυτή τη στιγμή απασχολούνται 13 ειδικοί σύμβουλοι (από τις 15 προβλεπόμενες θέσεις) και 13 εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί με το καθεστώς του Προσωπικού Ειδικών Θέσεων ανάμεσα στους οποίους και ένας …γυμναστής. Οι αμοιβές των εργαζόμενων αυτών κυμαίνονται..
από 3.000 έως 4.000 μηνιαίως. Ειδικά ο γυμναστής αμείβεται με 3.500 ευρώ τον μήνα. Το ετήσιο σύνολο των αμοιβών αυτών των προσώπων ανέρχεται σε 1.031.000 ευρώ τον χρόνο.
Εκτός αυτών έχουν προσληφθεί το τελευταίο διάστημα και 10 ιδιαίτερες γραμματείς με αμοιβές από 1.700 έως 2.000 τον μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο από αυτές έχουν προσληφθεί για τις ανάγκες του γραφείου του γενικού διευθυντή ενημέρωσης κ. Αιμ. Λιάτσου.
Μεικτές και εξωτερικές παραγωγές
Χρησιμοποιώντας στούντιο, εικονολήπτες και ηχολήπτες της ΕΡΤ διάφορες μεικτές και εξωτερικές παραγωγές κοστίζουν στη δημόσια ραδιοτηλεόραση περίπου 2,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εκπομπής «Μεσογείων 136», το κάθε επεισόδιο της οποίας κοστίζει περισσότερες από 3.000 ευρώ, ενώ η παρουσιάστρια της εκπομπής Ανθή Σαλαγκούδη έχει προσληφθεί ως ΠΕΘ με αμοιβή 3.500 ευρώ τον μήνα. Όπως κατήγγειλαν οι δημοσιογράφοι που ήσαν παρόντες στη συνέντευξη οι παραγωγές αυτές δεν είναι παρά μια υφέρπουσα απόπειρα ιδιωτικοποίησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Λογοκρισία και εντολές άνωθεν
Στη συνέντευξη τονίστηκαν τόσο η υποβάθμιση της ενημέρωσης όσο και τα περιστατικά λογοκρισίας που τον τελευταίο καιρό έχουν πληθύνει στην ΕΡΤ. Είναι γεγονός ότι η ενημέρωση στη δημόσια τηλεόραση τον τελευταίο καιρό έχει υποβαθμιστεί τόσο πολύ από άστοχες κινήσεις της διοίκησης και των υπευθύνων γεγονός που αποτυπώνεται και στα ποσοστά τηλεθέασης που σημειώνουν τα δελτία ειδήσεων και οι ενημερωτικές εκπομπές. Δυστυχώς η κυβερνητική άποψη για την ενημέρωση στην ΕΡΤ, αλλά και γενικότερα για τον ρόλο που καλείται να παίξει η εταιρεία στα δημόσια πράγματα δεν έχει αλλάξει καθόλου από την εποχή που η ΕΡΤ εθεωρείτο ένα απλό όργανο κυβερνητικής προπαγάνδας.
Το πρόσφατο περιστατικό με την άρνηση της κυρίας Στάη να εκφωνήσει μια είδηση που μόνο είδηση δεν ήταν, έφερε για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο το γεγονός ότι μπορεί η Ελλάδα να έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια, αλλά οι πολιτικοί και οι μέθοδοί τους δεν έχουν αλλάξει στο παραμικρό.
Βέβαια όλα αυτά αποτελούν ψιλά γράμματα για τον κ. Λιάτσο ο οποίος επέμεινε να μεταδοθεί η είδηση επικαλούμενος «εντολές από ψηλά». Αυτές οι εντολές από ψηλά είναι που έχουν ρίξει τόσο χαμηλά τη δημόσια ενημέρωση και όπως όλα δείχνουν τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.
Τα ακίνητα της ΕΡΤ στο ΤΑΙΠΕΔ
Σχετικά με την ένταξη των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Γ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές πλήττουν την καρδιά της Δημοκρατίας» και τόνισε ότι «δεν έχουμε πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΕΡΤ, αρχικά, αλλά σταδιακή εκποίηση». Μάλιστα όπως σημείωσε «στα κτίρια προς πώληση είναι και το Ραδιομεγάρο της Αγίας Παρασκευής, πράξη που θα επηρεάσει τη λειτουργίας της ΕΡΤ και θα έχει σαφείς επιπτώσεις στην ικανότητά της να φέρει εις πέρας την προβλεπόμενη αποστολή της από το Σύνταγμα. «Είναι μια ντε φάκτο ιδιωτικοποίηση της ΕΡΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.
Δημήτρης Γαλάνης / Το Βήμα
upd Διαβάστε: Ενημέρωση από τη συνέντευξη τύπου των εργαζόμενων στην ΕΡΤ από το ιστολόγιο του συνδικαλιστικού εκπροσώπου των δημοσιογράφων στην Ελληνική Ραδιοφωνία, τα Πολυμέσα της ΕΡΤ και τη Ραδιοτηλεόραση.