Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Πως οι Καραμανλήδες «έθαψαν» το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

- από το μπλογκ agitatoras


«Εκπαιδευτική γενοκτονία» καταγγέλλει ο πρόεδρος του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος, Π. Καρακολτσίδης

Θεσσαλονίκη - Σέρρες, σημειώσατε 2. Με ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον εξάδελφο του πρώην πρωθυπουργού και γιο του Αχιλλέα Καραμανλή, Κώστα Καραμανλή, έπεσε η αυλαία στο θεατρικό έργο που παίχτηκε με την ονομασία «Αθηνά», στο υπουργείο Παιδείας.
Τις ευχαριστίες απηύθυνε δημόσια ο πρόεδρος του ΤΕΙ Σερρών Δημ. Πασχαλούδης, μιλώντας σε τοπικό κανάλι και πανηγυρίζοντας για τη «νίκη» του, αφού το μισό ΤΕΙ Θεσσαλονίκης απορροφάται από το ΤΕΙ Σερρών χάνοντας τη ακαδημαϊκή του οντότητα και πάνω από τους μισούς φοιτητές του.
«Πολύ μεγάλη ήταν η βοήθεια του Κωστή Καραμανλή. Του ζήτησα με προσωπικές επαφές και
μας έκλεισε ραντεβού με υπηρεσιακούς παράγοντες, το οποίο βοήθησε πάρα πολύ, γιατί όταν πηγαίνεις συστημένος σε ακούν πολύ περισσότερο». Με αυτά τα λόγια ο Δ. Πασχαλούδης ευχαρίστησε τον Κώστα Καραμανλή. Ευχαρίστησε επίσης για τη συμμετοχή τους στο ίδιο «έργο» τις βουλευτίνες Σερρών κυρίες Αραμπατζή και Κόλλια και αρκετούς τοπικούς παράγοντες που βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση.
Σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά», 10 από τα 21 τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης φεύγουν από το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ιδρυμα. Τα 8 πηγαίνουν στις Σέρρες, συγχωνεύονται με το ΤΕΙ Σερρών, το οποίο αναβαθμίζεται και μετονομάζεται σε ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ενώ τ' άλλα 2 πηγαίνουν στη Φλώρινα.
Για «εκπαιδευτική γενοκτονία» μίλησε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Π. Καρακολτσίδης, ο οποίος κατήγγειλε επίσης πως έγινε πολιτική παρέμβαση από μεγάλη πολιτική οικογένεια του Νομού Σερρών, φωτογραφίζοντας την οικογένεια Καραμανλή.

Το σενάριο όμως έχει και μια άλλη οικονομική διάσταση για την τοπική κοινωνία των Σερρών, αφού:
**Οι 10.000 φοιτητές, 100 καθηγητές και 50 διοικητικοί υπάλληλοι που μετακινούνται από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες, είναι κατά τον κ. Πασχαλούδη «ζεστό χρήμα». Και για όσους δεν κατάλαβαν, «δεν υπάρχει πιο σίγουρη επένδυση από τους φοιτητές», όπως εξήγησε ο κ. Πασχαλούδης.
Προχώρησε μάλιστα και σε υπολογισμούς, ότι «εάν κάθε σπουδαστής αφήνει 600 ευρώ το μήνα στην πόλη, είναι κάπου 7,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Αν πάρουμε τον πολλαπλασιαστή του Keyneς και πώς κυκλοφορεί το ζεστό χρήμα, είναι κάπου 12 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Βρείτε μου άλλη επένδυση η οποία θα ρίχνει στον τόπο 12 εκατομμύρια το χρόνο». Με αυτά τα κριτήρια κινήθηκε, λοιπόν, πριν προχωρήσει στις επαφές του ο πρόεδρος του ΤΕΙ Σερρών.

Ποια ήταν όμως τα κριτήρια που επικράτησαν στις επιλογές του υπουργού Παιδείας; Προχωρήσαμε σε εξορθολογισμό των γνωστικών αντικειμένων με «επιστημονικά κριτήρια», είχε πει ο κ. Αρβανιτόπουλος.
«Αυτές οι επιλογές παραπέμπουν σε κριτήρια πολιτικών συσχετισμών και όχι ορθολογικής αναδιάρθρωσης», δήλωσαν οι του ΠΑΣΟΚ διατυπώνοντας τη δυσάρεσκειά τους και την αντίθεσή τους με το σχέδιο «Αθηνά», που έχει αλλάξει 4 φορές σε μία εβδομάδα.
Παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ συμφωνούσε από την αρχή με την ανάγκη αναδιάρθρωσης των ΑΕΙ και ΤΕΙ, διαχώρισε τη θέση του από τις τελικές αποφάσεις και ζητεί από το υπουργείο Παιδείας να παρουσιάσει την επιστημονική τεκμηρίωση για το σχέδιο «Αθηνά», αλλά και να αιτιολογήσει πλήρως τις «ειδικές μεταχειρίσεις», όπως:
**Γιατί συγχωνεύονται τμήματα με σαφώς διακριτά επιστημονικά αντικείμενα;
**Γιατί διατηρούνται μονοτμηματικά παραρτήματα σε ορισμένες πόλεις και σε άλλες συγχωνεύονται;
**Γιατί διατηρούνται ή δημιουργούνται τμήματα με ελλιπή ή καθόλου στελέχωση σε ορισμένες περιπτώσεις και σε άλλες όχι;

Ολυμπία Λιάτσου / «Ε»