Στο «κόκκινο» Τηλέτυπος, Πήγασος και ΔΟΛ
Θέλετε να τις πείτε βραχνά, θέλετε να τις πείτε θηλιά, θέλετε να τις πείτε δαμόκλειο σπάθη, όπως και να 'χει το πράγμα οι δανειακές υποχρεώσεις δημιουργούν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στις ελληνικές επιχειρήσεις ΜΜΕ.
Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς τον διαρκώς μειούμενο κύκλο εργασιών, τη συνεχιζόμενη αιμμοραγία από τις ζημιές, καθώς και τα «αρνητικά» ίδια κεφάλαια σε κάποιες περιπτώσεις, η εικόνα αρχίζει και γίνεται ζοφερή. Αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί συντόμως και δραστικώς, ενδέχεται να προκύψουν δραματικές αλλαγές στο τοπίο των ημεδαπών media.
Ας το δούμε το θέμα από την πλευρά του δανεισμού, μιας και τόσος θόρυβος ξεσηκώθηκε τώρα τελευταία με τα 10 εκατομμύρια ευρώ που πήρε το Mega καθώς και την αναχρηματοδότηση..δανεισμού για 88 εκατομμύρια ευρώ του καναλιού.
Οπως γράψαμε και χθες, έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που σε σχετική ανακοίνωσή του αναρωτήθηκε αν μπορούν και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις να δανειστούν με την ίδια ευκολία. Γιατί δεν είναι μόνο τα 10 εκατομμύρια (μείον ενάμισι η προμήθεια) που πέφτουν «ζεστά» στα ταμεία, είναι και η διευκόλυνση με την αναχρηματοδότηση που σημαίνει πάνω κάτω ότι ένα δάνειο που είναι να το πληρώσεις αύριο-μεθαύριο, πάει μια βόλτα στο μέλλον.
ΔΟΛ και Πήγασος
Οι βραχυπρόθεσμες λοιπόν δανειακές υποχρεώσεις του ΔΟΛ και του Πήγασου, των δύο μεγαλύτερων ομίλων ΜΜΕ στη χώρα μας, σχεδόν αγγίζουν τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Του πρώτου είναι 104,2 εκατομμύρια ευρώ και του δεύτερου 141,4 εκατομμύρια ευρώ. Επομένως, εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες σε σχέση με το πρώτο εννεάμηνο του 2011, όταν απλώς πλησίαζαν τα 220 εκατομμύρια ευρώ. Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, από την άλλη, είναι του ΔΟΛ στα 30,2 εκατομμύρια ευρώ και του Πήγασου στα 22,8 εκατομμύρια ευρώ. Σύνολο δηλαδή 53 εκατομμύρια ευρώ, από 67,4 εκατομμύρια ευρώ πέρσι. Μια μικρή βελτίωση, που δεν ξέρουμε κατά πόσο μπορεί να ανακουφίσει το οικονομικό προφίλ τους. Σημειώστε ότι μακροπροθέσμως «τρέχει» και ένα leasing 17 εκατομμυρίων ευρώ για τον ΔΟΛ.
Οσον αφορά τις υπόλοιπες εταιρείες ΜΜΕ, ο Τηλέτυπος εμφανίζει βραχυπρόθεσμο δανεισμό 155 εκατομμύρια ευρώ (ελαφρώς βελτιωμένο σε σχέση με πέρσι) και μακροπρόθεσμο 35 εκατομμύρια ευρώ (κι εδώ υπάρχει βελτίωση). Οι Αττικές Εκδόσεις βελτίωσαν επίσης το βραχυπρόθεσμο δανεισμό τους και εμφανίζουν 5,5 εκατομμύρια ευρώ μακροπρόθεσμο δανεισμό, από μηδέν πέρσι. Τέλος ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός της «Καθημερινής» παρέμεινε στα ίδια, σχετικώς χαμηλά σε σχέση με τους υπόλοιπους ομίλους εφημερίδων, επίπεδα. Ο μακροπρόθεσμος δανεισμός εκτινάχθηκε από το μηδέν στα 44 εκατομμύρια ευρώ, αλλά είναι δανεισμός αποκλειστικά και μόνο από το εξωτερικό και αφορά τα δύο καράβια που είναι συνδεδεμένα με το φύλλο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα εκάστοτε κέρδη ή ζημίες της «Καθημερινής», καθώς προστίθενται σε αυτά οι ετήσιες αποτιμήσεις των πλοίων.
Να σημειώσουμε ότι οι ζημίες εννεαμήνου του ΔΟΛ και του Πήγασου πλησιάζουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ (21,2 εκατομμύρια ευρώ ο ΔΟΛ και 26,7 εκατομμύρια ευρώ ο Πήγασος) και να προσθέσουμε ότι αμφότερες οι εταιρείες εμφανίζουν αρνητικά ίδια κεφάλαια. Ο ΔΟΛ -42,8 εκατομμύρια ευρώ και ο Πήγασος -21,7 εκατομμύρια ευρώ. Αντιθέτως, θετικά είναι τα ίδια κεφάλαια της «Καθημερινής» που φτάνουν τα 76,9 εκατομμύρια ευρώ (βλέπε τα καράβια που λέγαμε) και ακολουθούν ο Τηλέτυπος με 48,5 εκατομμύρια ευρώ και οι Αττικές Εκδόσεις με 1,8 εκατομμύρια ευρώ.
- Επιμέλεια: Χρήστος Ξανθάκης / Ελευθεροτυπία (14/01/2013)