Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

«Ελευθεροτυπία» ξανά; Και με ποιούς;


Από μια τυπική ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο Αθηνών πληροφορηθήκαμε την περασμένη βδομάδα (6.12) ότι οι δύο μέχρι τότε μεγαλομέτοχοι της Χ.Κ. Τεγόπουλος πούλησαν το 27% των μετοχών της εταιρείας στον δικηγόρο Χαρίλαο (Χάρη) Οικονομόπουλο. Μετά την πώληση αυτή, το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει άμεσα η Μαριάνθη Τεγοπούλου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, διαμορφώθηκε στο 25,18% και το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει άμεσα η Ελένη Τεγοπούλου, αντιπρόεδρος της εταιρείας, διαμορφώθηκε στο 25,17%.
Προηγουμένως, η πρώτη κατείχε ποσοστό 38,68% επί του συνόλου των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας και η δεύτερη ποσοστό 38,67%. Ο Χαρίλαος Οικονομόπουλος μετά την αγορά κατέχει άμεσα 14.727.862 μετοχές μετά δικαιώματος ψήφου που αντιστοιχούν σε ποσοστό 27% στο σύνολο των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το..
αντίτιμο αυτής της πώλησης.
Μια μέρα πριν από την ανακοίνωση αυτή είχε προαναγγελθεί η μεταβίβαση των μετοχών, με την παρατήρηση ότι αυτό γίνεται «στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδίου εξυγίανσης της επιχείρησης και της άμεσης επανακυκλοφορίας της εφημερίδας». Ενα μήνα νωρίτερα (8.11), η εταιρεία είχε ανακοινώσει προς το Χρηματιστήριο ότι «παράλληλα με το σε εξέλιξη σχέδιο εξυγίανσής της, έχει δρομολογηθεί η άμεση επανέκδοση της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” και προετοιμάζεται η ταχύτερη δυνατή επαναλειτουργία της εκτυπωτικής μονάδας της».
Πώς συνδέεται το «σχέδιο εξυγίανσης» με την εξαγορά του πακέτου των μετοχών από τον κ. Οικονομόπουλο; Και ποιο είναι αυτό το σχέδιο; Στις 20.11 εξετάστηκε από αθηναϊκό δικαστήριο η αίτηση εργαζομένων για συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας της Χ.Κ.Τεγόπουλος και των σημάτων που έχει στην κατοχή της. Μ’ αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι, διοικητικοί και τεχνικοί της «Ελευθεροτυπίας») επιχειρούσαν να εξασφαλίσουν τα χρήματα που τους οφείλονταν για δεδουλευμένα και αποζημιώσεις απόλυσης.
Το ενδιαφέρον στη δίκη αυτή είναι ότι κατά την ακροαματική διαδικασία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με επίσημο τρόπο –από τον μάρτυρα που προτάθηκε από την εταιρεία- σε αδρές γραμμές το επιχειρηματικό πρόγραμμα για την επανέκδοση μιας εφημερίδας με το όνομα «Ελευθεροτυπία». Υποστηρίχτηκε ότι υπάρχει ένα «σχέδιο οριστικής εξυγίανσης της εφημερίδας με 300 θέσεις εργασίας», από τις αρχικές 850, ενώ αναφέρθηκε ότι την έκδοση θα αναλάβει άλλη εταιρεία, συμφερόντων του κ. Οικονομόπουλου, η οποία «θα επιστρέφει το 90% των κερδών της στη Χ.Κ. Τεγόπουλος».
Βέβαια, επειδή καμιά επιχείρηση στον χώρο αυτό δεν είναι κερδοφόρα, η μόνη ορατή σκοπιμότητα της ύπαρξης μιας τέτοιας παρένθετης εταιρείας είναι να ξεπεραστεί ο σκόπελος των χρεών της αρχικής εταιρείας. Και οι πρώτοι χαμένοι θα είναι φυσικά εκείνοι που τους χρωστάει, δηλαδή πρώτα πρώτα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
Το είδος της «εξυγίανσης» που επιφυλάσσει για την εταιρεία ο κ. Οικονομόπουλος το γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, εφόσον είναι εκείνος που συνέταξε και χειρίστηκε την αίτηση υπαγωγής της Χ.Κ. Τεγόπουλος στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση με μια εξαιρετικά φιλεργατική απόφαση. Τώρα ζούμε τη δεύτερη φάση της ίδιας μεθόδου «εξυγίανσης».
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Οικονομόπουλος μετατρέπεται από δικηγόρο μιας εταιρείας σε κεντρικό της παράγοντα. Συνέβη με την ΠΑΕ ΑΕΚ, την οποία εκπροσώπησε στην αντιδικία με τον πρώην πρόεδρό της Μάκη Ψωμιάδη, προτού καταλάβει ο ίδιος τη θέση του αντιπροέδρου. Μια θέση από την οποία παραιτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.
Αλλά ο κ. Οικονομόπουλος έχει και δημόσια δράση. Υπήρξε θερμός υποστηρικτής του σκληρά νεοφιλελεύθερου μορφώματος «Δημιουργία Ξανά» του Θάνου Τζήμερου και ως πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου έχει υποστηρίξει με ζέση τις ιδιωτικοποιήσεις και τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, αυτές που ο Γιάννης Μηλιός έχει εύστοχα αποκαλέσει «περιοχές εγκλεισμού φθηνής εργασιακής δύναμης, τα σύγχρονα μπαντουστάν των ευρωπαϊκών κοινωνιών» («Αυγή», 2.9.2012). Για τη δραστηριότητά του αυτή ο κ. Οικονομόπουλος έχει υποστεί την κριτική του Μ(ωυσή) Λ(ίτση) από τις στήλες της… «Ελευθεροτυπίας» («Οι σωτήρες από το Κλάριτζες», 6.6.2011).

-Ιός / Εφημερίδα των Συντακτών (16/12)