Οι διάλογοι και οι ερωταπαντήσεις που ακολουθούν έλαβαν χώρα στο Πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ κατά τη συζήτηση της συμπληρωματικής αυτεπάγγελτης δίωξης κατά του διευθυντή της εφημερίδας «Έθνος». (Ο Θανάσης Τσεκούρας είχε θεωρηθεί κατεξοχήν υπεύθυνος για την έκδοση του απεργοσπαστικού φύλλου του «Εθνους» της 14ης Ιουνίου 2011, κατά παράβαση της απόφασης του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για κήρυξη απεργίας).
Τα συμπεράσματα που βγαίνουν είναι ανατριχιαστικά και ικανά να προκαλέσουν σοκ στον δημοσιογραφικό κόσμο: οι εφημερίδες και οποιοδήποτε έντυπο ενημερωτικού περιεχομένου μπορεί να βγει στα περίπτερα χωρίς δημοσιογράφους, όποτε το θελήσουν οι «έμπειροι εκδότες» σε συνεργασία με το τεχνικό επιτελείο και το επιτελείο των προγραμματιστών!.. Και τα έντυπα θα κυκλοφορήσουν έστω κι αν η κάλυψη των γεγονότων είναι υποτυπώδης, αδιασταύρωτη και μέσα..
από αναρτήσεις μπλογκ και ιστοσελίδων στο διαδίκτυο!..
Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τους διαλόγους και τις ερωταπαντήσεις για το απεργοσπαστικό φύλλο του ΕΘΝΟΥΣ (μιλάνε οι Θ. Ρουμπάνης, Γ. Φλώρος και Θ. Τσεκούρας):
(…)Το απεργοσπαστικό φύλλο ήταν έτοιμο και για την έκδοσή του δεν χρειάστηκε η ενεργοποίηση κάποιου απεργοσπαστικού μηχανισμού. Ήδη από τα «ψυγεία» είχε συγκεντρωθεί από τον υπεύθυνο των computers Νίκο Πατέλη, ο οποίος δεν ανήκει στην Ένωσή μας, ούτε είναι δημοσιογράφος, κανένας από τους εγκληθέντες δεν εργάστηκε για την έκδοση του απεργοσπαστικού φύλλου…
-Είναι δυνατόν να εκδοθεί εφημερίδα είτε απεργοσπαστική είτε όχι και να μην έχει θέματα επικαιρότητας;…
Τυπικά είναι δυνατόν, άσχετα αν εμείς δεν θεωρούμε εφημερίδα το έντυπο που κυκλοφορεί χωρίς ειδήσεις. Αυτό που ενδιαφέρει τον εκδότη σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να κυκλοφορήσει το έντυπο με τον τίτλο της εφημερίδας στα περίπτερα. Υποτυπώδης κάλυψη γεγονότων της τρέχουσας επικαιρότητας μπορεί να γίνει, χωρίς δημοσιογραφική παρέμβαση, απλώς με τη χρησιμοποίηση των τηλεγραφημάτων του πρακτορείου ή των αναρτήσεων που υπάρχουν στα ιστολόγια.
Για την αναδιατύπωση των αναρτήσεων ή των τηλεγραφημάτων, αρκούν στοιχειώδεις γνώσεις της ελληνικής γλώσσας και μόνο. Για τη σελιδοποιητική ανάδειξη των θεμάτων, οι σελίδες-ψυγεία είναι έτοιμες εκ των προτέρων. Οι όποιες πρόσθετες ειδήσεις τοποθετούνται απλώς στα κενά που δημιουργούν οι αφαιρέσεις των παλιών κειμένων. Δυστυχώς, οι εξελίξεις της τεχνολογίας επιτρέπουν τέτοιου είδους εκδοτικές μεθόδους.
- Επομένως, ο κ. Μπόμπολας μπορεί να εκδίδει την εφημερίδα του, χωρίς κανένα δημοσιογράφο και με μόνη τη συμμετοχή του κ. Πατέλη (τεχνικού);
Η τεχνική δυνατότητα υπάρχει από το σύστημα της εταιρείας, στο οποίο δεν συμμετέχουν δημοσιογράφοι.
- Την επιλογή των θεμάτων και την αξιολόγηση, ποιος την έκανε;
Απ’ όσο γνωρίζω, κανένας δημοσιογράφος. Φαντάζομαι κάποιος από το τεχνικό επιτελείο και το επιτελείο των προγραμματιστών, που διαθέτει η εταιρεία ΠΗΓΑΣΟΣ. Εξ άλλου η ιδιοκτησία και ο εκδότης του «Έθνους» έχουν τεράστια πολιτική και εκδοτική εμπειρία για να δώσουν το οκ.
(…)Προκειμένου να είναι δυνατή η κυκλοφορία της εφημερίδας «Έθνος» σε κάθε περίπτωση, για λόγους ασφαλείας, όπως για παράδειγμα για την περίπτωση που τυχόν ανακύψει οποιοδήποτε τεχνικό πρόβλημα, υφίσταται σε ηλεκτρονική μορφή, σελιδοποιημένο και έτοιμο προς εκτύπωση, ένα φύλλο με θέματα γενικού ενδιαφέροντος, τα οποία ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά και της τρέχουσας γενικά επικαιρότητας, αποκαλούμενα ως θέματα «ψυγείο».