της Αγγελας Νταρζάνου
Στο χείλος του γκρεμού βρίσκονται τα μεγάλα συγκροτήματα ΜΜΕ, με χρέη μη εξυπηρετήσιμα, με συνεχιζόμενα ελλείμματα στους ισολογισμούς τους που δεν αφήνουν καμία ανάσα και με τζίρους που διαρκώς συρρικνώνονται. Κάθε συγκρότημα είναι μια "μικρογραφία" της ελληνικής οικονομίας, που, ως γνωστόν, έχει πέσει στα βράχια.
Τα μεγάλα συγκροτήματα ΜΜΕ, το γνωρίζουν οι μέτοχοί τους, είναι αδύνατον να επιβιώσουν, τουλάχιστον ως έχουν σήμερα: με το ίδιο προσωπικό, τις ίδιες δραστηριότητες, την ίδια θέση στην αγορά, εν τέλει με την ίδια επιρροή.
Ότι την τελευταία εβδομάδα φωνάζει μόνος ο Σταύρος Ψυχάρης για "αφελληνισμό των επιχειρήσεων" και για την ανάγκη "η Ελλάδα να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντά της με κάθε μέσο" καθόλου δεν σημαίνει ότι και τους υπόλοιπους δεν τους έχουν ζώσει τα φίδια. Αντιθέτως. Όλοι..
φοβούνται ότι θα χάσουν τις επιχειρήσεις τους όταν βλέπουν ότι το ετήσιο ελλειμμά τους κινείται γύρω στο 30% του ετήσιου τζίρου τους, έχουν δυσθεώρητα χρέη σε τράπεζες (και σε προμηθευτές) και έχουν χάσει τη δυνατότητα δανεισμού. Ή θα ενισχύσουν από την προσωπική τους περιουσία ή σε λίγο δεν θα πληρώνουν ούτε τα απολύτως απαραίτητα.
Αν και στο παρελθόν τη δουλειά του "χτυπάω το καμπανάκι στην κυβέρνηση" την έκανε ο Γ. Κουρής για λογαριασμό όλων, σήμερα χρειάζονται δυνατότερες φωνές.
Το πρόγραμμα "εθελουσίας εξόδου" στην "Καθημερινή", που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, έχει ακριβώς τον στόχο να μειώσει τα ελλείμματα της εταιρείας, με τη μείωση του μισθολογικού κόστους. Πληροφορίες κάνουν λόγο για μείωση κατά 10% του προσωπικού, δηλαδή αποχώρηση περίπου 40 ατόμων.
Ανάλογο πρόγραμμα επεξεργάζονται εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο στα "Νέα", όμως ο ΔΟΛ δεν είχε τη δυνατότητα να το χρηματοδοτήσει, τουλάχιστον για όλους όσοι είχαν εκδηλώσει τότε ενδιαφέρον, πενήντα και πλέον άτομα. Το νέο σχέδιο, που έχει μπει σε εφαρμογή από προχθές, είναι στοχευμένες απομακρύνσεις, με πρωτοβουλία της διεύθυνσης, ατόμων που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, με προϋπηρεσία γύρω στα 30 χρόνια. Ο αριθμός είναι προς το παρόν άγνωστος. Όπως ακούγεται, θα ακολουθήσει νέα μείωση μισθών.
Ο περιορισμός των ελλειμμάτων βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα παντού, πολύ περισσότερο όταν έγινε γνωστό ότι πρόκειται να τοποθετηθούν επίτροποι και στις τράπεζες. Μια "αντικειμενική" κρίση στη χορήγηση δανείων θα απέκλειε τη συντριπτική πλειονότητα των αιτημάτων από ΜΜΕ, ως επισφαλή δάνεια που μπορεί να καταστούν μη εξυπηρετήσιμα.
Το Mega, επί παραδείγματι, διεκδικεί ομολογιακό δάνειο 10-12 εκατ. ευρώ, όμως δεν φαίνεται να εκταμιεύεται άμεσα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται ακόμα και να μπουν ενέχυρο ο τίτλος του καναλιού, και τα δικαιώματα των ταινιών και των τηλεοπτικών σειρών του, προκειμένου να βρεθεί τρόπος να εκταμιευθεί το δάνειο. Δάνειο διεκδικεί και ο ΔΟΛ για άμεσες υποχρεώσεις.
Τα χρέη πάνε αλυσίδα: το Mega δεν έχει ρευστότητα και χρωστάει στο Studio ATA, το οποίο οφείλει τα δεδουλευμένα ηθοποιών των σειρών "Κούκλες" και "Βασιλιάδες" που έχουν ολοκληρωθεί εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον.
- Aυγή