Οι περιπέτειες του ομολόγου των 435 εκατομμυρίων
ευρώ
του Σωτήρη Nίκα
Αρπακτικό. Πτωματοφάγο πτηνό. Με γαμψά νύχια. Αυτά τα τρία χαρακτηριστικά βρίσκει κανείς εάν ανατρέξει σε λεξικά αναζητώντας τον ορισμό του «γύπα». Στην αγγλική γλώσσα ο γύπας αναφέρεται ως vulture. Και στην ορολογία των αγορών υπάρχει ο όρος vulture funds. Πρόκειται για επενδυτικά κεφάλαια ανά τον κόσμο που αγοράζουν ομόλογα κρατών σε πολύ χαμηλές τιμές (συνήθως στο 10 - 30% της ονομαστικής τους αξίας), αναμένοντας είτε να αποπληρωθούν στο 100% είτε να μην αποπληρωθούν και να κυνηγήσουν δικαστικώς από τις χώρες την αποζημίωσή τους.
Ενα τέτοιο στοίχημα κέρδισε την Τρίτη το vulture fund ονόματι Dart Management με έδρα τα νησιά Καϊμάν, καθώς η Ελλάδα τελικά πλήρωσε το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ που έληγε στις 15 Μαΐου. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος «γύπας» είχε αγοράσει περίπου το 90% των ομολόγων αυτών επενδύοντας λιγότερο από 100 εκατ. ευρώ. Είναι σαφές ότι τα κέρδη του ήταν πολλά...
Τα αγόρασαν φθηνά
Τόσο το συγκεκριμένο fund όσο και ένα άλλο (το Elliott Associates) έχουν ακολουθήσει την πρακτική της αγοράς κρατικών ομολόγων σε χαμηλές τιμές, προσδοκώντας να αποπληρωθούν αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη ή εάν δεν αποπληρωθούν να μηνύσουν τις κυβερνήσεις των χωρών που κάνουν αναδιάρθρωση του χρέους τους. Ειδικά το Elliott βρίσκεται ακόμα στα δικαστήρια με την Αργεντινή, διεκδικώντας αποζημιώσεις.
-περισσότερα στο kathimerini.gr