Oι ελληνικές εκλογές έφεραν στην επιφάνεια το μεγαλύτερο πρόβλημα της ευρωζώνης: μπορεί να συνυπάρξει η Δημοκρατία με το κοινό νόμισμα;
Τι γίνεται όταν ο λαός μιας χώρας-μέλους της Ε.Ε. όπως η Ελλάδα αποφασίζει με δημοκρατικές διαδικασίες να απορρίψει την πολιτική της λιτότητας, η οποία πλέον γίνεται «νόμος» με την ενσωμάτωσή της στις ευρωπαϊκές συνθήκες;
Οι Ελληνες πολίτες με την ψήφο τους απέρριψαν την οικονομική πολιτική που μέχρι σήμερα οδηγεί στην οικονομική καταστροφή τους, ενώ καταψήφισαν τα πελατειακά κόμματα εξουσίας. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται εγκλωβισμένες σε μια οικονομική κρίση που απειλεί να εξελιχθεί με χειρότερο τρόπο απ’ ό,τι τη δεκαετία του 1930.
Η Ελλάδα, από τη θέση του «πειραματόζωου που ματώνει», έδειξε ότι η ευρωπαϊκή συνταγή δεν..
αποδίδει και η μόνη ελπίδα είναι να αλλάξει η πολιτική. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, όμως, λαμβάνει αποφάσεις σε συχνότητα εξαμήνων - και θα χρειαστούν αρκετά μέχρι να διαμορφωθούν νέες πολιτικές.
Ο μεγάλος κερδισμένος στις εκλογές είναι η Αριστερά. Ωστόσο η τελευταία δεν έχει διατυπώσει μια συνολική και επεξεργασμένη πρόταση, ένα σχέδιο για το τι πρέπει να γίνει. Δέχεται μάλιστα και κριτική γι’ αυτό. Η κριτική είναι υπερβολική, διότι στην πραγματικότητα ζούμε την αποκαθήλωση του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού που επικράτησε διεθνώς τα τελευταία 30 χρόνια και ουδείς έχει εναλλακτικό σχέδιο. Πουθενά στον κόσμο.
Την περασμένη Κυριακή οι εξελίξεις στην Ελλάδα και στη Γαλλία έδειξαν ότι οι πολίτες βλέπουν ως εναλλακτική ένα νέο σχέδιο με αριστερό, προοδευτικό πρόσημο. Ο ιδανικός χώρος για να αναπτυχθούν τέτοιες πολιτικές είναι η Ευρώπη, καθώς διαθέτει και την πολιτική παράδοση για κάτι τέτοιο, αλλά και το αναγκαίο μέγεθος στην παγκόσμια σκηνή για να το προωθήσει.
Κάτι τέτοιο όμως θα δημιουργήσει συγκρούσεις με τα συμφέροντα που ανδρώθηκαν μαζί με τον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό. Το τέρας των αγορών και η παγκόσμια βιομηχανία του χρήματος δεν πρόκειται να παραιτηθούν αναίμακτα από τα συμφέροντά τους προκειμένου να αφήσουν χώρο για μια προοδευτική στροφή στην Ευρώπη.
Και η Αριστερά στην Ελλάδα, την ώρα που θα αναζητεί τη νέα ταυτότητά της, αλλά και την πατημασιά της στο εσωτερικό και την Ευρώπη, θα πρέπει να υπολογίσει ότι πολλοί θα ήθελαν να στιγματίσουν με μια κοινωνική και οικονομική καταστροφή, με ένα «ατύχημα» την προοπτική για ένα αριστερό πείραμα διακυβέρνησης στην Ευρώπη.
-αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα"