Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Απαράδεκτα τα σενάρια για το ΑΠΕ - ΜΠΕ


Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η πρόταση για κατάργηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Πρόταση που είναι απαράδεκτη και σαν σκέψη, αφού οι «τεχνοκράτες» που την υπέβαλαν αγνοούν τον σημαντικότατο ρόλο του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην προαγωγή των εθνικών θεμάτων σε όλο τον κόσμο.
Η πρόταση για κατάργηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ υπεβλήθη ως «υπόθεση εργασίας προς εξέταση» - όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται-, από την κοινοπραξία συμβούλων του δημοσίου των Planet-Deloitte στο πλαίσιο του έργου «Οριζόντια Μελέτη Σκοπιμότητας Συγχωνεύσεων - Καταργήσεων Φορέων του Δημοσίου». Και σύμφωνα μ’ αυτήν «η αγορά όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα δεν απαιτεί τη διατήρηση ενός δημόσιου φορέα ειδησεογραφικής ενημέρωσης», υποστηρίζεται δε ότι..«η ετήσια επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού είναι υψηλή ενώ η επιχειρηματική δραστηριότητα θα έπρεπε να αποτελεί την πηγή των εσόδων του».
Η ιδία «υπόθεση εργασίας προς εξέταση», όπως αναφέρει το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), ανοίγει και παράθυρο ιδιωτικοποίησης του πρακτορείου, σημειώνοντας ότι μπορεί να εξεταστεί και το ενδεχόμενο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με τη συμμετοχή ιδιωτών. Αναμφίβολα, πρόκειται για πρόταση που πέραν του ότι αγνοεί τους προαναφερόμενους εθνικούς λόγους, στερείται κάθε επιστημονικής και αντικειμενικής διερεύνησης των αναγκών της αγοράς.
Χωρίς το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα περιφερειακά ΜΜΕ και τα διάφορα σάιτς και μπλογκς. Και αυτό αποδεικνύεται από την ειδησεογραφική ένδεια που παρουσιάζουν όταν δεν λειτουργεί το πρακτορείο.
Η ΠΟΕΣΥ προειδοποιεί τους κυβερνητικούς παράγοντες που παρήγγειλαν αυτή τη μελέτη, ότι τυχόν αποδοχή αυτής της σφαγιαστικής και αντιδημοσιογραφικής πρότασης θα βρει αντιμέτωπο ολόκληρο το δημοσιογραφικό κόσμο.