Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011
Ο Ρουσόπουλος, η δημοσιογραφία του τζιπ και του ρόλεξ και το ρίσκο του Μόσιαλου
Με το κράτος των ΜΜΕ θα ασχοληθεί αύριο η Κυβερνητική Επιτροπή. Τη σχετική εισήγηση θα κάνει ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος.
Γιατί ο Μόσιαλος; Διότι στη δική του αρμοδιότητα επανήλθε το Κράτος των ΜΜΕ. Αυτό υπάγεται πλέον στη νεοσυσταθείσα Γενική Γραμματεία ΜΜΕ υπό τον Πρωθυπουργό. Μεταφέρθηκε από το χαρτοφυλάκιο Πολιτισμού και Τουρισμού όπου είχε τοποθετηθεί - προς γενική κατάπληξη - στη σύνθεση της κυβέρνησης «Παπανδρέου Ι». Την κατάπληξη διαδέχθηκε η ερμηνεία ότι η Κρατική Ραδιοτηλεόραση ήταν μέρος της πολιτικής προίκας του Παύλου Γερουλάνου. Αλλά ο Παύλος «κρύωσε» γρήγορα με το θέμα, όπως με όλες τις καυτές πατάτες που βρέθηκαν στο τραπέζι μπροστά του.
Σην κυβέρνηση «Παπανδρέου ΙΙ» εκλήθη να αναλάβει το Κράτος των ΜΜΕ ο Τηλέμαχος Χυτήρης ως αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού. Ηταν το πιο ασφαλές και έμπειρο χέρι του ΠΑΣΟΚ σε τέτοια θέματα. Εξ ου και μπόρεσε να χειριστεί τα πράγματα. Αλλά η εξαφάνισή του ήταν ένα από τα μυστήρια του ανασχηματισμού που συνέστησε την.. κυβέρνηση «Παπανδρέου ΙΙΙ». Το Κράτος των ΜΜΕ έγινε πάλι πολιτική προίκα, αυτή τη φορά του Μόσιαλου. Και μάλιστα προίκα που αυγάτισε. Περιλαμβάνει και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αλλά και την παλαιά Γενική Γραμματεία Τύπου, διάφορα οπτικοακουστικά ινστιτούτα και τα γραφεία Τύπου του εξωτερικού.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ σχόλιο θα ήταν ότι δεν μπορεί να κυβερνηθεί έτσι μια χώρα, ακόμη και αν δεν είναι σε κρίση. Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί πως στις εναλλαγές του υπουργικού μπαλέτου περί τα ΜΜΕ προστέθηκε ένα ιντερμέδιο Προβόπουλου. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ζήτησε, σε μια από τις προ μηνών παρεμβάσεις του, να συμμαζευτεί η ΕΡΤ προκαλώντας την μήνιν του Χυτήρη.
ΤΙ ΚΟΣΤΙΖΕΙ το κράτος των ΜΜΕ; Χοντρά, χοντρά 300 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Η Κρατική Ραδιοτηλεόραση κάνει 275 εκατομμύρια. ΑΠΕ και Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης τα υπόλοιπα. Η ΕΡΤ ανήκει στον λαό, που πληρώνει και το ανταποδοτικό τέλος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αυτό αυξήθηκε επί Θόδωρου Ρουσόπουλου που γιγάντωσε την Κρατική Ραδιοτηλεόραση. Στην πράξη, κάθε κυβέρνηση - χωρίς εξαίρεση - έχει διαφορετικό όραμα για το ποιες ξανθιές θα λένε τα «μικρά» δελτία ειδήσεων και ποιοι είναι οι διεισδυτικοί πολιτικοί σχολιαστές που πρέπει οπωσδήποτε να κληθούν στο πλατό. Κάπως έτσι η δημοσιογραφία της μεζονέτας, του τζιπ και του ρόλεξ είναι μια από τις υπο-θεματικές της δεκαετίας του εύκολου χρήματος, η οποία τελείωσε πέρυσι.
Ο ΗΛΙΑΣ θέλει να βάλει τάξη σε όλα αυτά, ακόμη και να κλείσει ένα κανάλι. Οι παρατηρητικοί επισημαίνουν ότι ο Μόσιαλος έχει το πλήρες χαρτοφυλάκιο που κράτησε τελευταίος ο Θόδωρος Ρουσόπουλος - δηλαδή και παρά τω Πρωθυπουργώ και Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος και αρμόδιος για τα κρατικά ΜΜΕ. Η συγκέντρωση εξουσίας συνεπάγεται δύναμη αλλά και ρίσκο.
-του Δ. Μητρόπουλου / Αγιογραφίες / ΤΑ ΝΕΑ