του Χρ. Ξανθάκη / Κ. Ε.
Ξεκινώ πρώτα από τα δύσκολα, από ένα βιβλίο που τιτλοφορείται «Τα ΜΜΕ και η προσβολή της προσωπικότητας».
Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Νομική Βιβλιοθήκη» και φέρει την υπογραφή του δικηγόρου Θρασύβουλου Β. Κονταξή. Και εδώ ακριβώς, στην ιδιότητα δηλαδή του συγγραφέα, είναι αυτή η δυσκολία που επικαλούμαι ανωτέρω. Υπό κανονικές συνθήκες, αν δεν έχεις τελειώσει τη Νομική, είναι κάτι παραπάνω από κουραστικό να διαβάζεις περί δικαίου κείμενα. Τα ξεκινάς, αλλά δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι θα φτάσεις στο τέλος...
Ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με το βιβλίο του Θ. Κονταξή, μιας και όπως επισημαίνει και ο ίδιος στις προλογικές σημειώσεις του (επικαλούμενος τον J. Kenneth Galbraith) προσπάθησε να αποφύγει τη γλώσσα και την ορολογία που προσιδιάζουν σε επαγγελματική νομική διατριβή. Τα κατάφερε; Νομίζω πως ναι, οπότε και προέκυψε ένα πόνημα σαφώς κατανοητό και ενίοτε συναρπαστικό για τους τρυποκάρυδους της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Αρκεί βέβαια να γνωρίζουν εκτός από την τηλεοπτική και την ελληνική γλώσσα!
Οσο για το περιεχόμενο, σημειώνω τους υπότιτλους της έκδοσης: Μεθοδολογικά εργαλεία για τη διάγνωση και τον εντοπισμό, σε..πρακτικό επίπεδο, της έννοιας του «δικαιολογημένου» δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος. Συν, η «Θεωρία του Πλαισίου και η πρακτική εφαρμογή της» από (αστικά και ποινικά) δικαστήρια, για την προστασία της προσωπικότητας του ατόμου. Από εκεί και πέρα, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το υποκεφάλαιο «Τι οφείλει να γνωρίζει ο δημοσιογράφος;», όπου μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται ότι «Δημοσιότητα χάριν της δημοσιότητας δεν είναι νοητή ούτε νομικά ούτε ηθικά». Διαφωνεί κανείς;
Και πάμε παρακάτω! Στο βιβλίο «Δημοκρατία και ΜΜΕ» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη, με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση. Ο τόμος περιλαμβάνει τις εισηγήσεις από το ομώνυμο επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 14, 15 και 16 Μαΐου του 2010. Την επιμέλεια του βιβλίου υπογράφουν οι Κώστας Ζώρας, Αννα Παναγιωταρέα, Δημήτρης Ποταμιάνος και Μιχάλης Σπουρδαλάκης, ενώ την ευθύνη της διοργάνωσης έφεραν το Εργαστήρι Πολιτικής Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστήμίου Αθηνών, το Εργαστήρι Πολιτικών και Κοινωνικών Θεσμών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.
Το αποτέλεσμα; Σε γενικές γραμμές το βιβλίο περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες απόψεις και επισημάνσεις για τα media σήμερα και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που λύνει απορίες και φωτίζει προβλήματα. Περισσότεροι δημοσιογράφοι ωστόσο στο ρόλο του εισηγητή και λιγότεροι πανεπιστημιακοί, θα πρόσφεραν μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση για τη διαπλοκή των εξουσιών.