-από opinionpost.gr
Οι φαρμακοβιομηχανίες αφού κονόμησαν χοντρά επί χρόνια μειώνουν τώρα τις εισαγωγές φαρμάκων επικαλούμενες την οικονομική κρίση στην Ελλάδα!
Τον κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας το επόμενο διάστημα φοβούνται οι αρμόδιοι φορείς του δημοσίου και οι κλάδοι των φαρμακοποιών και των φαρμακαποθηκάριων, εξαιτίας της συμπεριφοράς των ξένων πολυεθνικών, οι οποίες μειώνουν τις εισαγωγές τους, επειδή φοβούνται την ελληνική οικονομική κρίση, έστω κι αν στο μεταξύ έχουν κεφαλαιοποιήσει τεράστια κέρδη.
Σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του συλλόγου φαρμακοποιών Αττικής διαπιστώθηκε κατ’ αρχήν το πρόβλημα και μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα παρατηρητήριο ομαλής λειτουργίας της φαρμακευτικής αγοράς. Από τη σύσκεψη απουσίαζε, παρότι προκλήθηκε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, καθώς δεν θέλησε να.. δεσμευτεί για αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι πολλές πολυεθνικές εταιρίες έχουν περιορίσει σημαντικά τις ποσότητες φαρμάκων που εισάγουν, ακολουθώντας πολιτική μείωσης της έκθεσής τους στην ελληνική αγορά, εξαιτίας των διαφόρων προβλημάτων και της ρευστότητας στην οικονομία. Η πολιτική αυτή έχει ενοχλήσει τους κυβερνητικούς φορείς και τους άλλους επαγγελματικούς κλάδους στο χώρο του φαρμάκου. Κι αυτό γιατί οι πολυεθνικές έχουν εγγράψει, ειδικά τα τελευταία χρόνια, που η φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας τριπλασιάστηκε – ιδίως επί ΝΔ – τεράστια κέρδη και στην πρώτη δύσκολη συγκυρία αρχίζουν να στρέφουν την πλάτη τους στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι το 2003 η φαρμακευτική δαπάνη δεν υπερέβανε τα 3 -3,5 δις ευρώ, ενώ το 2009 ξεπέρασε τα 10 δις ευρώ, με μεγαλύτερο κερδισμένο τη φαρμακοβιομηχανία και κυρίως τις ξένες πολυεθνικές, που ουσιαστικά είναι εμπορικές αντιπροσωπείες, με ελάχιστο προσωπικό και περιορισμένες επενδύσεις στη χώρα μας.
Παράλληλα το πρόβλημα των ελλείψεων και της ομαλής λειτουργίας της αγοράς οφείλεται και στον περιορισμό των πιστώσεων, που επιβάλλουν οι πολυεθνικές, ως ένα βαθμό πάλι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Το αποτέλεσμα είναι να περιορίζεται η δυνατότητα επαρκούς τροφοδοσίας της αγοράς, αφού στο μεταξύ και οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες δανειοδότησης, προς τους κλάδους, που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της καθυστερημένης καταβολής χρημάτων από το δημόσιο.