Οταν ο εξευτελισμός συνοδεύεται από αμοιβή... Συμφωνούμε και επαυξάνουμε με τα όσα γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης στην Κ.Ε .για την εκπομπή «Πλάκα κάνεις» που προβάλλει κάθε Τετάρτη βράδυ ο ΑΝΤ1. Oπως συμφωνούσαμε απολύτως μαζί του και (είχαμε γράψει και πριν από αυτόν) για τη σάτιρα και το χιούμορ των «Ράδιο Αρβύλα»... Διαβάστε τι γράφει ο Ξανθάκης στην Κυριακάτικη:
Δυστυχώς, δεν κάνουν πλάκα
Εγώ ήμουνα που γκρίνιαζα ότι η σάτιρα των «Ράδιο Αρβύλα» στερείται «ηθικού και κοινωνικού κέντρου βάρους»; Εγώ επέμενα ότι το χιούμορ τους δεν πατάει πουθενά; Από τα χεράκια τα δικά μου βγήκε η φράση «Μοιάζει περισσότερο με εκτόνωση γηπεδικού τύπου (όπου παίκτες, διαιτητές και παράγοντες πληρώνουν τις ζοχάδες μας), με κλοτσοπατινάδα μαθητικής εκδρομής (όπου η πιτσιρικάδα βγάζει όλο το άχτι της σχολικής χρονιάς)»; Μάλιστα, ναι, οπωσδήποτε, υπεύθυνος όλων των ανωτέρω είναι ο υπογράφων. Εξ ου και αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω ταπεινά συγγνώμη από τον Αντώνη Κανάκη και την παρέα του!
Και αφού το είπα και το ομολόγησα, μισό λεπτό τώρα να προσθέσω τις απαραίτητες διευκρινίσεις. Οσα επικριτικά και να έγραψα για το «Ράδιο Αρβύλα», πίσω τα παίρνω τώρα που είδα το «Πλάκα κάνεις». Γιατί; Διότι, η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να εκτιμήσεις το... καλύτερο έως τη στιγμή που θα βρεθείς απέναντι στο χειρότερο. Και το «Πλάκα κάνεις», η εκπομπή με φάρσες των Σάββα Πούμπουρα και Δημήτρη Βλάχου που μεταδίδει κάθε Τετάρτη βράδυ ο Antenna, δεν είναι απλώς χειρότερη, είναι χείριστη...
Το σκηνικό, υποθέτω ότι σας είναι γνωστό. Για όσους δεν το θυμούνται, καταγράφω ότι οι δύο παρουσιαστές «δωροδοκούν» κάθε συμμετέχοντα να κάνει πλείστες όσες χαζομάρες εμπρός στο φακό προκειμένου να κερδίσει χρηματικά ποσά. Μία χαζομάρα 200 ευρώ, δύο χαζομάρες 500 ευρώ και πάει λέγοντας ώς τα 4.000 ευρώ που είναι η ανώτατη αμοιβή, μην ξαποστείλουμε την παραγωγή στο ΔΝΤ για δανεικά. Τόσο η δράση όσο και οι αντιδράσεις των περιφερειακών χαρακτήρων καταγράφονται από κάμερα και σχολιάζονται από τους παρουσιαστές που, ως άλλοι από μηχανής θεοί, προσφέρουν εν τέλει και τις απαραίτητες εξηγήσεις. Και πάει λέγοντας.
Το οποίον θα μπορούσε κανείς να πει ότι το έχουμε ξαναδεί σε πλείστες όσες περιπτώσεις του τηλεοπτικού παρελθόντος. Μόνο που σε εκείνες τις εκδοχές της φαρσοκωμωδίας απουσίαζαν δύο σημαντικοί παράγοντες: Πρώτον, τα μετρητά. Στο «Πλάκα κάνεις», ο εξευτελισμός συνοδεύεται από αμοιβή και, όπως έγραψα και πιο πάνω, όσο κλιμακώνεται το μαύρο χάλι, τόσο φουσκώνει το πορτοφόλι. Το μήνυμα, νομίζω, είναι σαφές. Οπως λέει και το σύνθημα που συναντάμε σε πολυάριθμους τοίχους ανά την επικράτεια: «Για τα λεφτά τα κάνεις όλα». Πράγμα που το «Πλάκα κάνεις» μοιάζει αφ' ενός να επικροτεί με σημαίες και με ταμπούρλα και αφ' ετέρου να προβάλλει ως μοναδική λύση στους χαλεπούς καιρούς της οικονομικής κρίσης...
Ο δεύτερος παράγων; Επανέρχομαι σε κάτι που είχα γράψει παλαιότερα, με αφορμή το «Αλ Τσαντίρι»: «Σάτιρα αναίμακτη δεν υπάρχει. Από τη χύμα πλάκα "τούρτα στη μούρη" ώς το πιο λεπτό και υποδόριο χιούμορ των βρετανικών νήσων, απαιτείται θύμα (ή θύματα) για να λειτουργήσει το αστείο». Το οποίο θα μπορούσε να αθωώνει ώς ένα βαθμό το «Πλάκα κάνεις», αν η υπερβάλλουσα χαιρεκακία των παρουσιαστών δεν υπερέβαινε κάθε όριο κακού γούστου. Το δίδυμο Πούμπουρα-Βλάχου δεν διασκεδάζει απλώς με τα παθήματα των διαγωνιζομένων και των γύρω τους, αλλά δείχνει να διακατέχεται από μια ισχυρή δόση τηλεοπτικού σαδισμού. Κάπου, κάπως, κάποτε θυμίζουν εκείνα τα παιδάκια που το καταευχαριστιόντουσαν όταν περιέλουζζαν τα μυρμήγκια με οινόπνευμα και τα έτσουζαν φωτιά. Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά έχω την εντύπωση ότι, έστω από σπόντα, ο Νίκος Μαστοράκης παίρνει την εκδίκησή του από το κανάλι του Αμαρουσίου.