Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Ανοιχτά και απροκάλυπτα πλέον οι εκβιασμοί των εργοδοτών στα ΜΜΕ

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΧΟΝΟΙΑ» ΚΑΙ ΤΟ «ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ»

Δυστυχώς! Ερχονται πολύ δύσκολες ώρες για τους εργαζόμενους στο χώρο των ΜΜΕ. Από δω και μπρος όλοι θα είναι έρμαια στις διαθέσεις των εκδοτών αφού οι τελευταίοι εκβιάζουν πλέον ανοιχτά και απροκάλυπτα: Ή δουλεύετε με μειωμένους μισθούς, χωρίς ωράρια και νόμιμες προσαυξήσεις, κάνοντας τη δουλειά δύο και τριών και τεσσάρων ατόμων χωρίς αργίες και ΑΠΕΡΓΙΕΣ ή εμείς το κλείνουμε το μαγαζί - εξ άλλου εμείς τη μπάζα μας την έχουμε κάνει προ πολλού. Το τελευταίο δεν το λένε αλλά το εννοούν!..
Τα παραμύθια του τύπου «μην απεργείτε εμείς είμαστε καλοί και θα προσπαθήσουμε να σας κόψουμε λίγο τον κ… και τους μισθούς» μπορεί να έχουν πολλούς δράκους, αλλά (δυστυχώς) γίνονται πιστευτά από όλο και περισσότερους εργαζόμενους .
Ο εκβιασμός του στιλ «προσοχή, αν απεργήσετε, υπονομεύετε την ίδια σας τη δουλειά και το μέλλον σας» φαίνεται πως πιάνει τόπο σε όλο και περισσότερα μαγαζιά δημιουργώντας διχόνοιες στους χώρους της δουλειάς. Ηδη στο ΔΟΛ, αν και οι εργαζόμενοι έχουν νιώσει στο πετσί τους το πογκρόμ απολύσεων, περικοπών και λουκέτων, άρχισαν τα παρατράγουδα και η συνήθης τακτική του διαίρει και βασίλευε. Στο μεν Βήμα οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να.. μεταθέσουν για σήμερα το απόγευμα τη γενική τους συνέλευση, στα ΝΕΑ όμως λίγες ώρες μετά την «παρέμβαση – ενημέρωση» του διευθυντή Χρ. Μεμή που μίλησε για τις «συνέπειες» των απεργιών, βγήκε ψήφισμα με 88 υπογραφές όπου αναφέρονται μεταξύ άλλων:
(…)Οι δημοσιογράφοι στα ΝΕΑ εκφράζουμε πλέον τις έντονες επιφυλάξεις μας για την αποτελεσματικότητα των συνολικά 16 ημερών απεργίας, στις οποίες έχουμε οδηγηθεί τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. Μάλιστα, στις περισσότερες κινητοποιήσεις, όπως συνέβη και στις δύο 48ωρες απεργίες, το προεδρείο είχε εισπράξει την αρνητική διάθεση του Σώματος των δημοσιογράφων.
Οι δημοσιογράφοι των ΝΕΩΝ πιστεύουμε ότι στις παρούσες συνθήκες, πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις συμβάλουν μόνο στην περαιτέρω συρρίκνωση των αμοιβών μας προς όφελος των ιδιοκτητών και υπονομεύουν την ίδια την επιβίωση των ΜΜΕ. Αλλωστε, οι πολυήμερες απεργίες δεν επιφέρουν τελικά την παραμικρή πίεση στους εργοδότες : καθώς ήδη μετρούν ζημιές εκατομμυρίων , κερδίζουν από τη μείωση των ημερομισθίων μας.
Σ΄αυτό το πλαίσιο δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε να μετέχουμε σε «τυφλές» κινητοποιήσεις ιδιαίτερα μάλιστα, αν δεν έχουν προηγηθεί γενικές συνελεύσεις των δημοσιογράφων στους χώρους δουλειάς. Εκτιμούμε ότι παρά την πρωτοφανή κρίση, μέσα από διάλογο, θα μπορούσε να υπογραφεί σύμβαση με ρεαλιστικές διεκδικήσεις, στη βάση της διαφύλαξης των θέσεων εργασίας και τη μη μείωση των σημερινών μας αποδοχών. Καλούμε την ΕΣΗΕΑ να εγκαταλείψει την ατελέσφορη πρακτική των αδιέξοδων απεργιών και να επιχειρήσει την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με εκείνους τους εργοδότες οι οποίοι έχουν δεσμευτεί σχετικά. Κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης και για τους υπολοίπους.