Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Η «υπέρβαρη τηλεκριτικός» και η «ώριμη τηλεπαρουσιάστρια»







Νέα επεισόδια στη διαμάχη Διαμαντάκου – Κορομηλά


Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι μόνο η Ρούλα Κορομηλά ενοχλούνταν από τα σχόλια και την κριτική της δημοσιογράφου Πόπης Διαμαντάκου. Ηρθε όμως και η σειρά της τηλεκριτικού των ΝΕΩΝ να ενοχληθεί καθώς όπως φαίνεται η Ρούλα άγγιξε κάποια ευαίσθητη χορδή της Διαμαντάκου. Αλλιώς δεν εξηγείται η έντονη αντίδραση μέσω του σχολίου της στα ΝΕΑ της περασμένης Τετάρτης και η απολογητική απάντησή της στην Κορομηλά όπου περιγράφεται το όλο σκηνικό της κόντρας των δύο «αιωνίων αντιπάλων»:

Πανικός που προκαλεί σύγχυση
Πλησιάζει η έναρξη του «Greek Idol Live» και η Ρούλα Κοροµηλά κάνει ό,τι µπορεί για να τραβήξει την προσοχή, κατ’ αρχάς µε τηλεφωνική παρέµβασή της που ακούσαµε στην «Πρωινή Μελέτη». Της αναγνωρίζουµε επαγγελµατισµό, αν µη τι άλλο. ∆ιεκδικεί την προσοχή µε τις µεθόδους της τηλεόρασης, την οποία και η ίδια υπηρέτησε και υπηρετεί: την πρόκληση. Με χαρά την ακούσαµε πάντως να λέει ότι «δεν γερνάω», αλλά «µεγαλώνω». Γιατί «µεγάλωµα» σηµαίνει ωριµότητα. Αντιθέτως, το γήρας, του οποίου τα χαρακτηριστικά δυστυχώς γνωρίζουµε όσοι είχαµε τη σκληρή εµπειρία να γηροκοµήσουµε οικεία πρόσωπα, συµβαδίζει µε τη µείωση της αντιληπτικής ικανότητας, µε τη σταδιακή αποµάκρυνση από την πραγµατικότητα.

Γι’ αυτό και εκπλαγήκαµε όταν παρακάτω ακούσαµε την «αγαπηµένη παρουσιάστρια» να λέει ότι δεν θα ακούσει τα σχόλια «καµιάς υπέρβαρης τηλεκριτικού».

Αν αυτή η αντίληψη δεν είναι ο απόλυτος ρατσισµός, τότε τι είναι; Ισως, απλώς, πανικός. ∆υστυχώς, όµως, αυτός δεν επιτρέπει στην «ωριµότητα» να αναδειχθεί.

Αντιθέτως, πάει την τηλεόραση πίσω και την κοινωνία ολόκληρη. Αν είναι δυνατόν στην τηλεόραση του 2011 να εκφράζεται η αντίληψη ότι πρέπει κάποιος να καταθέτει «πιστοποιητικό λιποµέτρησης» για να µπορεί να πει τη γνώµη του – πόσω µάλλον όταν αυτό είναι η δουλειά του.

Αυτή η «πλάκα» παίρνει διαστάσεις θλιβερές πλέον. Η σύγχυση ως προς το τι είναι θέαµα και τι είναι ελευθερία του λόγου µπορεί να είναι βολική για ψευτοκόντρες µε στόχο την τηλεθέαση, αλλά κρατάει την τηλεόραση πίσω, εκτός της εποχής της και των αναγκών του κοινού της.