ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΑΜΦΙ-ΘΕΑΤΡΟ
Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει από το σύνολο του πνευματικού κόσμου για το λουκέτο στο Αμφι-θέατρο και την υποκριτική στάση του υπουργού Πολιτισμού. Εκατοντάδες επιστολές από επώνυμους και ανώνυμους έχουν αποσταλεί στο πρωθυπουργικό γραφείο και στον υπουργό Πολιτισμού για το «Αμφι Θέατρο» του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου και την αναστολή λειτουργίας του. Οι περισσότεροι (και δικαίως) θεωρούν τον Παύλο Γερουλάνο ως κύριο υπαίτιο για το λουκέτο ενώ καταγγέλλουν τουλάχιστον ως υποκριτική την προ ολίγων ημερών επίσκεψή του με τον Γ. Παπανδρέου στο Ταε Κβον Ντο δήθεν για ενίσχυση νέων θεατρικών σχημάτων και τη διάθεση του χώρου για το πρόγραμμα “στέγασης άστεγων θεατρικών ομάδων”.. Εδώ αυτός όπως λένε δεν ενδιαφέρεται καν για τα παλιά, θα βοηθήσει να στεγαστούν τα καινούργια;
Ο Γερουλάνος από την πλευρά του δεν απαντά επί της ουσίας και ζητά και πάλι υποκριτικά από τους ανθρώπους του θεάτρου να λάβουν μέρος στην δημόσια διαβούλευση (άλλη μεγάλη κοροϊδία) για τις....θεατρικές επιχορηγήσεις.
Την ίδια ώρα βαρύνουσα σημασία έχει και η επιστολή των μελών ΔΕΠ (Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού) του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών προς τον πρωθυπουργό με αίτημα να μην κλείσει το «Αμφι-Θέατρο» του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου. Ολόκληρη η επιστολή:
«Προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος
κ. Γεώργιο Παπανδρέου
Κοινοποίηση: Υπουργό Πολιτισμού
κ. Παύλο Γερουλάνο
Εξοχότατε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Το διδακτικό επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών πληροφορήθηκε με έκπληξη και ανησυχία ότι το «Αμφι Θέατρο» του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, μία από τις σημαντικότερες θεατρικές σκηνές της Ελλάδας, αναστέλλει τη λειτουργία του επειδή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις δυσβάσταχτες οικονομικές υποχρεώσεις.
Ο Σπύρος Ευαγγελάτος, με τις πολλαπλές ιδιότητες, του σκηνοθέτη και του πανεπιστημιακού, του καλλιτέχνη και του ερευνητή, έχει μελετήσει και σκηνοθετήσει, με τρόπο συστηματικό, πρωτοποριακό και ευφάνταστο, έργα της παγκόσμιας κλασικής και νεότερης δραματουργίας, άγνωστα κείμενα της νεοελληνικής δραματουργίας και λογοτεχνίας, ενώ σε συνεργασία με άλλους σημαντικούς συντελεστές (ηθοποιούς, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, συνθέτες κ.ά.) έχει προτείνει κατ’ επανάληψιν τη δική του πρωτότυπη και συγκροτημένη πρόταση για την ερμηνεία του αρχαίου δράματος ανοίγοντας νέους δρόμους για τους επόμενους ερευνητές και πρακτικούς του θεάτρου.
Ελάχιστη απόδειξη των παραπάνω, το γεγονός ότι το «Αμφι Θέατρο» κατά το διάστημα της λειτουργίας του έχει συμβάλει δυναμικά και αποτελεσματικά στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, εκπροσωπώντας τη χώρα μας σε τριάντα Φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο με παραστάσεις αρχαίου δράματος και κρητο επτανησιακών έργων.
Στη γενικότερη συγκυρία της περιρρέουσας κρίσης, η απώλεια ενός κορυφαίου πνευματικού καλλιτεχνικού φορέα, ευρύτατα αναγνωρισμένου κύρους (αφού παρέχει αδιάλειπτη θεατρική και πολιτισμική παιδεία επί 36 έτη), ισοδυναμεί με πλήγμα στον πολιτισμό και τους δημιουργούς που υπηρετούν με αποδεδειγμένο σεβασμό και όραμα το θέατρο, την ιστορία του και την παράδοσή του.
Προς όφελος του ελληνικού θεάτρου, ζητούμε από την Πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο να υποστηρίξει ενεργά το «Αμφι Θέατρο» ώστε να συνεχίσει να επιτελεί το ζωτικό παιδευτικό έργο του.
Με εκτίμηση,
Εκ μέρους των μελών ΔΕΠ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του
Πανεπιστημίου Αθηνών
Νάσος Βαγενάς,
Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος
Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος
Βάλτερ Πούχνερ, Καθηγητής, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος
Πλάτων Μαυρομούστακος, Καθηγητής
Χρυσόθεμις Σταματοπούλου Βασιλάκου, Καθηγήτρια
Άννα Ταμπάκη, Καθηγήτρια
Ιωσήφ Βιβιλάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής
Κυριακή Πετράκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Μηνάς Ι. Αλεξιάδης, Επίκουρος Καθηγητής
Κωνστάντζα Γεωργακάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια
Αικατερίνη Διαμαντάκου-Αγάθου, Επίκουρη Καθηγήτρια
Άννα Καρακατσούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια
Γιώργος Πεφάνης, Επίκουρος Καθηγητής
Εύα Στεφανή, Επίκουρη Καθηγήτρια
Μάνος Στεφανίδης, Επίκουρος Καθηγητής
Ευανθία Στιβανάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια
Γωγώ Βαρζελιώτη, Λέκτορας
Ξένια Γεωργοπούλου, Λέκτορας
Γρηγόρης Ιωαννίδης, Λέκτορας
Σοφία Φελοπούλου, Λέκτορας»
Υστερα από 36 χρόνια συνεχούς λειτουργίας...
Θυμίζουμε ότι ο ίδιος ο σκηνοθέτης και πανεπιστημιακός δάσκαλος Σπύρος Ευαγγελάτος ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι το «Αμφι Θέατρο» δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις δυσβάσταχτες οικονομικές υποχρεώσεις του, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσω, ότι το Αμφι-Θέατρο ύστερα από 36 χρόνια συνεχούς λειτουργίας (σε χειμερινές και θερινές περιόδους), μετά το τέλος των παραστάσεων της Διαβολογυναίκας του Κ. Σένχερ, αναστέλλει τη λειτουργία του. Εκτός από τη γενική οικονομική κρίση, που υφιστάμεθα όλοι μας, οι λόγοι είναι οι ακόλουθοι:
-Η διακοπή της κρατικής επιχορήγησης και το γεγονός ότι ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά μου να συναντηθούμε, αίτημα που έχω διατυπώσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες.
- Το ύψος του ενοικίου του Θεάτρου που αγγίζει τα € 9.000 μηνιαίως
- Η μη έγκριση της συμμετοχής του Αμφι-Θεάτρου στο Φεστιβάλ Επιδαύρου 2011, με αιτιολογία το ότι λάβαμε και πέρσι μέρος στο ίδιο Φεστιβάλ».