να καταλάβει γιατί στην Ελλάδα
είναι νόμιμο να διαφημίζεις ηλεκτρονικό
πόκερ αλλά παράνομο να
παίζεις «Θανάση» στο καφενείο.
του Κώστα Γιαννακίδη / protagon.gr
Το παιχνίδι έγινε στις 6 Μαρτίου και ο νικητής έβαλε στην πιστωτική του κάρτα 848 ευρώ. Δεν γνωρίζουμε πόσοι έλαβαν μέρος και φυσικά δεν θα το μάθουμε ποτέ. Ομως για να «τρέξει» τόσο μεγάλη καμπάνια στις στάσεις λεωφορείων, μάλλον οι συμμετοχές θα κάλυψαν πολλά περισσότερα από το κόστος του επάθλου. Πριν από μερικά χρόνια δεν θα μπορούσες να το φανταστείς, ήταν παράνομο. Μετά πέρασε στις παρυφές της νομιμότητας και τώρα πλέον αποκτά και θεσμικό πλαίσιο. Σήμερα στην Ελλάδα μπορείς να διαφημίζεις ηλεκτρονικό πόκερ, αλλά, τυπικά, είναι παράνομο να παίζεις «Θανάση» στο καφενείο. Γενικώς είναι παράνομο να τζογάρεις χωρίς να αποδίδεις προμήθεια στο κράτος, τη γκανιότα που λένε και στην πιάτσα. Και αν αύριο το κράτος καταφέρει να πάρει προμήθεια από τις....κοκορομαχίες, ο καλός ο τζογαδόρος θα συχνάζει έξω από κοτέτσια.
Ομως δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Σε ένα κυνικό περιβάλλον όπου το διακύβευμα είναι η επιβίωση, η αξιοπρέπεια και οι αρχές μπορούν να πέσουν όπως τα ζάρια στη μπαρμπουτιέρα. Σήμερα το κράτος καλείται να αντλήσει πόρους από το πάθος των πολιτών του. Το ελεγχόμενο μονοπώλιο του ΟΠΑΠ τελείωσε. Λογικά θα πείτε ότι καλώς πράττει η Πολιτεία, απορροφά πόρους που ούτως ή άλλως θα έφευγαν προς τις ηλεκτρονικές πολιτείες του τζόγου. Δεν είναι έτσι. Διότι πλέον ο τζόγος διαφημίζεται παντού. Στα μουσικά και στα αθλητικά ραδιόφωνα, στα sites, στις εφημερίδες. Χορηγεί εκπομπές και προωθείται από γνωστούς δημοσιογράφους. Μεταξύ μας, η διαφήμιση αυτή ταϊζει μια χαρά τα media στις δύσκολες εποχές. Λέγεται ότι θα προσεγγίσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ για το 2011. Είναι ένα τεράστιο κονδύλι που συντηρεί μια σειρά από μέσα ενημέρωσης τα οποία δημιουργήθηκαν ακριβώς για να στραγγίξουν αυτό το ποσό.
Στην Ελλάδα ο τζίρος του τζόγου ξεπερνάει τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε απόλυτους αριθμούς τζογάρουμε μεγαλύτερα ποσά από τους Βρετανούς. Αναπόφευκτα οι μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας ρίχνονται στην αγορά με τη διάθεση του Ρωμαίου μπροστά στο όργιο. Οι περισσότεροι δε, συνδέονται με media τα οποία έχουν κάθε συμφέρον να μείνουν μακριά από ενστάσεις ηθικού χαρακτήρα. Eτσι τα φρουτάκια θα ανθίσουν σε κάθε γειτονιά, οι πιτσιρικάδες θα ψάχνουν προπληρωμένες κάρτες για να παίξουν πόκερ και στοίχημα, ενώ οι απελπισμένοι νεόπτωχοι θα βλέπουν πλέον την ελπίδα στις διαφημίσεις. Και μετά; Φοβούμαι ότι δεν έχει μετά. Αυτή είναι η τελευταία ζαριά.