του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ / Ελευθεροτυπία
Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από την μαζική απόλυση 120 υπαλλήλων της Cosmote, της πιο κερδοφόρας εταιρείας του ομίλου και ολόκληρου του κλάδου κινητής τηλεφωνίας.
Η είδηση για τις απολύσεις δημοσιοποιήθηκε σε πολλά μέσα ενημέρωσης, αλλά λίγα έως ελάχιστα ήταν αυτά που επέμειναν στη σπουδαιότητά της. Η αρχική υποχρέωση των μέσων να καταγράψουν ένα τόσο σημαντικό γεγονός (μαζικές απολύσεις σε ιδιαίτερα κερδοφόρα επιχείρηση), με το πέρασμα λίγων ημερών αδυνάτισε έως και εξαφανίστηκε. Με μερικές εξαιρέσεις πάντα, από εκείνες που σε κάνουν να....νιώθεις καλά που εργάζεσαι σε τέτοια έντυπα.
Η ένταση προβολής της είδησης συνδέεται άμεσα με τα οικονομικά συμφέροντα της συγκεκριμένης επιχείρησης, που αποτελεί έναν από τους καλύτερους διαφημιστικούς αιμοδότες των μέσων. Γεγονός κατανοητό και ιδιαίτερης σημασίας στις ημέρες βαθιάς οικονομικής ύφεσης που διαπερνά και τα μέσα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη περίπτωση και όχι μόνο, επαναπροβάλλουν την ανάγκη συζήτησης για την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης. Η οποία δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη, τουλάχιστον για τα περισσότερα από αυτά.
Πρόσφατα, η εφημερίδα αυτή αποκάλυψε στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο «πολιτεύεται» επικοινωνιακά ο ΟΠΑΠ. Η σιωπή αναπαραγωγής της αποκάλυψης από την πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης δεν οφειλόταν στον ανταγωνισμό των μέσων. Αλλά στο γεγονός ότι ο ΟΠΑΠ μοιράζει τεράστια ποσά για διαφήμιση τα οποία τα μέσα έχουν ανάγκη. Ωστόσο, ανάγκη περισσότερη έχουν οι πολίτες για να γνωρίζουν την ποιότητα της ενημέρωσής τους...