Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Κλείνουν σχολεία, ανοίγουν πληγές

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ


Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ / Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Αύξηση της διαρροής μαθητών, μετακόμιση οικογενειών σε μεγάλες πόλεις και απώλεια οργανικών θέσεων δασκάλων και καθηγητών φέρνουν οι συνενώσεις. Η υφυπουργός Παιδείας υπεραμύνεται του παιδαγωγικού τους χαρακτήρα
Το σχέδιο «Καλλικράτης» στα σχολεία αλλοιώνει τον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας. Δεκάδες σχολικές μονάδες συγχωνεύονται και στη θέση τους δημιουργούνται σχολεία-μεγαθήρια, όπου χάνεται η προσωπική επαφή μαθητών-εκπαιδευτικών, και αυξάνονται οι κίνδυνοι της μαθητικής διαρροής, αλλά ακόμη και της επιθετικής συμπεριφοράς που εκδηλώνεται συχνά μεταξύ των παιδιών. Κι όλα αυτά, όπως λένε οι εκπαιδευτικοί στο όνομα της εξοικονόμησης ανθρώπινων και υλικών πόρων!
Το μέλος του δ.σ. της ΟΛΜΕ επισημαίνει στην «Κ.Ε.» πως μετά τις συνενώσεις τουλάχιστον το 20% των εκπαιδευτικών θα είναι υπεράριθμοι και θα μετακινούνται σε ολόκληρη τη χώρα, όπου υπάρχουν κενά. Ταυτόχρονα θα.... αυξηθεί το ωράριό τους, θα μειωθούν οι διορισμοί, ενώ θα περιοριστούν σημαντικά και τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.
Πολλοί γονείς εκφράζουν φόβους ότι θα αναγκαστούν να επωμισθούν οι ίδιοι το οικονομικό βάρος βασικών λειτουργικών δαπανών, όπως είναι το κόστος μεταφοράς των παιδιών στα σχολεία, ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Κάποιοι δεν αποκλείουν μάλιστα ακόμη και το ενδεχόμενο να μετοικήσουν πολλές οικογένειες εξαιτίας των αναγκαστικών συγχωνεύσεων.

Οι περισσότεροι διευθυντές εκπαίδευσης αρνούνται να υποβάλουν προτάσεις στο υπουργείο, λέει ο Θ. Κοτσυφάκης, ο οποίος ανησυχεί πως τελικά το υπουργείο θα προχωρήσει μόνο του σε έναν, εκ των προτέρων, αποφασισμένο σχεδιασμό.
Ενδεικτικά ο Θ. Κοτσυφάκης αναφέρει ότι στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να συγχωνευθούν 51 σχολεία, από τα οποία 5 θα καταργηθούν. Μεταξύ αυτών και ένα επαγγελματικό σχολείο με 208 μαθητές. Το χειρότερο είναι -λέει ο ίδιος- ότι θα στοιβάζονται 30 παιδιά μέσα στις τάξεις. Θα χαθεί το σχολείο της γειτονιάς, που ήταν δυναμικός συνεκτικός ιστός, και θα δημιουργηθούν απρόσωπα σχολεία δυναμικότητας 500 και 600 μαθητών. Για όλα αυτά, οι εκπαιδευτικοί αναμένεται να δώσουν δυναμικό παρών κατά την αυριανή ενημερωτική σύσκεψη με δημάρχους και περιφερειάρχες στο υπουργείο Παιδείας για τα θέματα των συγχωνεύσεων, ενώ ήδη έχει προκηρυχθεί τετράωρη στάση εργασίας από την ΟΛΜΕ.

Ο καθηγητής Χρ. Κάτσικας εκτιμά ότι κατά την τριετία 2010-13 θα συνταξιοδοτηθούν 45.000 εκπαιδευτικοί. Με την εφαρμογή της αναλογίας, πέντε φεύγουν ένας προσλαμβάνεται, οι διοριστέοι της τριετίας υπολογίζονται σε 9.000, τη στιγμή που θα μείνουν 36.000 οργανικά κενά, σε σύνολο 180.000 εκπαιδευτικών.

Εντελώς αντίθετη όμως είναι η «λογική» του υπουργείου Παιδείας. Η Ε. Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας στην «Κ.Ε.», τονίζει χαρακτηριστικά ότι «η διαδικασία των συνενώσεων και ιδρύσεων σχολείων -η οποία αποτελεί πάγια δράση του υπουργείου Παιδείας (νόμος 1566/85)- έχει ως σκοπό τη δημιουργία ζωντανών και ανοικτών σχολείων, χωρίς κενά σε δασκάλους και ειδικότητες. Σχολεία που εφαρμόζουν άρτια το ωρολόγιο πρόγραμμα. Σχολεία που εξασφαλίζουν για τους μαθητές όλες τις απαραίτητες υποδομές και μπορούν να υποστηρίξουν καινοτόμες δράσεις και τις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας. Το υπουργείο Παιδείας άνοιξε φέτος το δημόσιο διάλογο, δίνοντας έτσι ιδιαίτερη έμφαση με αφορμή τη διοικητική μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη" στην τοπική αυτοδιοίκηση».

Παρά τα όσα καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί και γονείς, η υφυπουργός Παιδείας υπερασπίζεται τις συγχωνεύσεις και τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται. Οπως αναφέρει: «Ο χαρακτήρας των συνενώσεων είναι πρωτίστως παιδαγωγικός και τα κριτήρια που προσμετρούνται, έχουν ως σκοπό να μην επιβαρύνουν τους μαθητές κατά τη μετακίνησή τους από και προς το σχολείο. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις κτιριακές υποδομές και στον εξοπλισμό της σχολικής μονάδας. Ταυτόχρονα, συνυπολογίζονται η απόσταση, χιλιομετρικά και χρονικά προσδιορισμένη, το γεωγραφικό ανάγλυφο της κάθε περιοχής, το οδικό δίκτυο και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Περιπτώσεις με διασπορά ολιγοθέσιων σχολικών μονάδων με ελάχιστους μαθητές σε χωριά που γειτνιάζουν, ή η ύπαρξη δύο εξαθέσιων σχολείων με τον ίδιο αύλειο χώρο ή ακόμα και η ύπαρξη σχολείων με διπλοβάρδιες, αποτελούν παραδείγματα προς εξέταση, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι μια πιθανή συνένωση θα επιφέρει αποτελέσματα προς όφελος των μαθητών. Οσες περιοχές εμφανίζουν υψηλούς δείκτες οικονομικής ανάκαμψης, μετοίκησης πληθυσμού και τα δημογραφικά τους στοιχεία αποτυπώνουν αύξηση του μαθητικού πληθυσμού, θα εξαιρούνται από τη διαδικασία των συνενώσεων. Οπως επίσης και οι απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές».

Οσον αφορά την ανάγκη μεταφοράς των μαθητών που θα προκύψει από τις συνενώσεις, η υφυπουργός λέει ότι απαιτείται «εξορθολογισμός της διαδικασίας» για να καταπολεμηθεί η διασπάθιση δημόσιου χρήματος και προσθέτει ότι οι νέες ανάγκες που ενδεχομένως προκύψουν, θα εξυπηρετηθούν από τα υπάρχοντα κονδύλια. Τέλος μελετάται και ο ανασχεδιασμός των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς για την εξυπηρέτηση των μαθητών.