Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τρία αφεντικά του συγκροτήματος του “Αγγελιοφόρου”, δηλαδή οι κ.κ. Μπόμπολας, Ψυχάρης και Μπακατσέλος έχουν καλέσει σε διαπραγμάτευση την Ένωση Τεχνικών Τύπου Θεσσαλονίκης (ΕΤΗΠΤΘ) αλλά και την Ένωση Συντακτών Περιοδικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ) προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την κατάρτιση ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης.
Όπως μαθαίνουμε η συνάντηση έχει προγραμματιστεί να γίνει την Παρασκευή στη 1μμ.
Δηλαδή σπεύδουν να εφαρμόσουν τον φρέσκο νόμο 3899/2010 της τροϊκανής αντεργατικής κυβέρνησης των… σοσιαληστών ενώ υποτίθεται επίκειται η διαβούλευση της 12ης Ιανουαρίου για την υπογραφή Σ.Σ.Ε.
Υπάρχει και προειδοποίηση προς τις Ενώσεις: αν αρνηθούν τη διαβούλευση θα ασκηθούν όλα τα προβλεπόμενα του τροικανού νόμου.
Μάθαμε επίσης ότι η διεύθυνση του Αγγελιοφόρου κοινοποίησε στους επικεφαλής των τμημάτων της εφημερίδας ότι η εργοδοσία – διοίκηση επιθυμεί να προβεί σε μειώσεις των αποδοχών των συντακτών κατά 30%. Η διεύθυνση μάθαμε ότι απάντησε αρνητικά αλλά... ως όφειλε μεταβίβασε τις επιθυμίες των εργοδοτών. Ως που θα φτάσουν αυτές οι επιθυμίες; Αληθεύει; Έχει συμβεί;
Να σημειώσουμε βέβαια ότι ήδη η διοίκηση του συγκροτήματος της «Μακεδονίας» έχει ζητήσει μειώσεις στους μισθούς των συντακτών προτείνοντας την εφαρμογή της μειωμένης απασχόλησης. Τον κύκλο των χαμένων συμβάσεων να θυμίσουμε έχει ανοίξει ήδη στο Ράδιο Θεσσαλονίκη όπου ο μεσιές Διαμαντόπουλος έχει επιβάλλει ατομικές συμβάσεις ενώ σε πολλές «μικρές» εφημερίδες της πόλης, σε ραδιόφωνα και τοπικά κανάλια η καταπάτηση των ΣΣΕ και η αδήλωτη εργασία είναι καθεστώς εδώ και χρόνια.
Τώρα το ζήτημα της κατάργησης της ΣΣΕ τίθεται σε άλλο πλαίσιο καθώς εισέρχεται στα βαθιά και αγγίζει τον πυρήνα του χώρου του Τύπου στη Θεσσαλονίκη. Ανάλογες εξελίξεις υπάρχουν στο κρατικό ραδιόφωνο όπου οι πληροφορίες αναφέρουν συγχωνεύσεις συχνοτήτων και νέες περικοπές αλλά και στα δημοτικά ΜΜΕ όπου οι εργαζόμενοι βιώνουν την ανασφάλεια του Καλλικράτη.
Όλα αυτά τα γεγονότα, δρομολογούν σοβαρές εξελίξεις ενώ το θέμα του Αγγελιοφόρου δεν είναι τυχαίο ότι εκδηλώνεται την παραμονή της διαπραγμάτευσης για την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των συντακτών η οποία ως είθισται λειτουργεί ως «οδηγός» για τους άλλους κλάδους.
Να επισημάνουμε ότι στην περίπτωση της ΝΕΟΓΑΛ το επιχειρησιακό σωματείο «έκανε την πάπια» και δεν ενημέρωσε το Εργατικό Κέντρο Δράμας ούτε τη ΓΣΕΕ της οποίας η πράσινη ηγεσία «κουρεύει το γρασίδι» στο μέγαρο Μαξίμου,
Συνεπώς η διαφάνεια και η ενημέρωση όλων μας για τις εξελίξεις είναι βασικό ζήτημα.
Επιμένουμε ο κλάδος πρέπει να τεθεί σε συναγερμό: όπου υπάρχει άμεσο πρόβλημα να γίνουν εργασιακές συνελεύσεις, να συγκληθεί το μεικτό και να γίνει έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΜΘ.
-αναδημοσίευση από asyntaxtostypos