Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Κοπτάτσια στην ΕΡΤ

Του Χρήστου Ξανθάκη / Μέσα & Media / Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Την κοπτάτσια την ξέρετε; Είναι αυτό το σύστημα που είχαν παλιά στα κομμουνιστικά κόμματα (ας με συγχωρέσουν οι σύντροφοι του ΚΚΕ, αν το έχουν ακόμη και δεν το γνωρίζω), όπου έπαιρνες ένα μέλος ή ένα στέλεχος από την τάδε οργάνωση και το μετακόμιζες στη δείνα, είτε για να το απομονώσεις είτε για να αλλάξεις τους συσχετισμούς. Τώρα λοιπόν που βγήκαν τα αποτελέσματα από το διαγωνισμό των συμβασιούχων στην ΕΡΤ (και έχει ξεσηκωθεί θύελλα διαμαρτυριών) ακούγεται εντόνως στο ραδιομέγαρο ότι η μέθοδος της κοπτάτσιας μπορεί να ξαναζωντανέψει. Να προσλαμβάνεις, ας πούμε, κάποιον για να σου κάνει την τάδε δουλειά για την οποία δεν έχει καμία εμπειρία (το λέει και το βιογραφικό του άλλωστε) και να τον.... κοπτάρεις στη δείνα απασχόληση όπου έχει διαγράψει μια καλή πορεία ανά τα έτη (πράγμα που επίσης περιγράφεται σαφώς στο βιογραφικό).

Θέλετε μήπως κι άλλο παράδειγμα, από την «αρνητική» πλευρά; Οπως δήλωσε ευθαρσώς ένας από τους επιτυχώντες, «εγώ ήρθα για να κάνω τη συγκεκριμένη δουλειά και τους το έχω ξεκαθαρίσει από την αρχή. Αμα νομίζουν ότι θα με βάλουν να κάνω άλλα πράγματα, είναι πολύ γελασμένοι». Δεν ξέρω αν έχει δίκιο ή άδικο ο άνθρωπος, αλλά δεν νομίζω ότι στην περίπτωσή του η κοπτάτσια θα δουλέψει. Διατηρώ επίσης την εντύπωση, μιας και μιλάμε για τη δημόσια τηλεόραση, ότι αυτό το διαφημιστικό μήνυμα για τις ειδήσεις που «Επιστρέφουν στην ΕΡΤ», έχει εκνευρίσει κόσμο και κοσμάκη στο ραδιομέγαρο. «Δηλαδή πριν από τη Στάη, δεν βγάζαμε ειδήσεις στον αέρα;», αναρωτήθηκε στέλεχος του ειδησεογραφικού, συμπληρώνοντας με νόημα: «Αμα νομίζουν ότι έτσι θα τρέξει ο κόσμος να δουλέψει με ενθουσιασμό...».

Οσο για την ΕΣΗΕΑ και την οργίλη ανακοίνωσή της περί του διαγωνισμού της ΕΡΤ, ας πρόσεχαν. Αν θυμάμαι καλά υποτίθεται ότι η Ενωση θα είχε ενεργό συμμετοχή στη διαδικασία, θα έστελνε ανθρώπους της σε συνεντεύξεις των υποψηφίων, θα φρόντιζε να μην υπάρξουν παρεκτροπές κ.λπ. κ.λπ. Τώρα μάλλον ισχύει το ρητό περί του ταμείου και της απομάκρυνσης από αυτό.

Μην ξεχάσω και την άλλη ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που αντί «να αναλάβει την ευθύνη του και να ζητήσει συγνώμη από τη μητέρα της εικοσιεπτάχρονης γερμανίδας καθηγήτριας για την ψευδή ενημέρωση, προσπαθεί να ενοχοποιήσει τους δημοσιογράφους». Μήπως η Ενωση κάνει το ίδιο λάθος με διάφορους κακεντρεχείς σχολιογράφους; Μήπως βάζει στο ίδιο τσουβάλι όλους τους δημοσιογράφους, ενώ την περιβόητη «είδηση» (πόσα εισαγωγικά να βάλω;) την μετέδωσαν και την έγραψαν ορισμένοι μόνο; Οι υπόλοιποι, καθόλου «ένοχοι» δεν αισθάνονται.