Τη δυνατότητα μείωσης των μισθών μέχρι το κατώτατο όριο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για δύο χρόνια προβλέπει το νομοσχέδιο που παρουσιάζει με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας η Λούκα Κατσέλη στο υπουργικό συμβούλιο.
Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εκτός από τις ρυθμίσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά και τις επιχειρησιακές συμβάσεις, θα συζητηθούν τα μέτρα για τον περιορισμό των μισθών και την εξοικονόμηση των δαπανών στις ΔΕΚΟ, καθώς και οι αλλαγές στις φορολογικές ρυθμίσεις για την αγορά ακινήτων και τον ΦΠΑ που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, προκειμένου να οριστικοποιηθούν και στην συνέχεια να κατατεθούν στη Βουλή.
Αν και οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη, επρόκειτο να παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο, τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις την επόμενη Τρίτη, τελικά αυτό θα γίνει σήμερα, καθώς ο στόχος της κυβέρνησης είναι τα μέτρα αυτά να.... προωθηθούν άμεσα ενόψει και της συνεδρίασης του συμβουλίου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την άλλη εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες εργοδότες και εργαζόμενοι, θα μπορούν να συνυπογράφουν σε επίπεδο επιχείρησης, μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μέχρι τα κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για δύο χρόνια με την επίκληση «ειδικών λόγων».
Οι συμβάσεις ειδικών συνθηκών, θα υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων, ενώ οι μειώσεις των αμοιβών που θα συναποφασίζονται μεταξύ του σωματείου και της επιχείρησης δεν θα μπορεί να είναι μικρότερες από τα κατώτατα όρια της σύμβασης της ΓΣΕΕ, δηλαδή 740 ευρώ.
Όσον αφορά τα εργασιακά, από την πλευρά της η τρόικα επιμένει στη δυνατότητα των επιχειρησιακών συμβάσεων να αποκλίνουν από τις κλαδικές, ενώ το Υπουργείο Εργασίας προωθεί τη θέση, σύμφωνα με την οποία η εφαρμογή του μέτρου της απόκλισης των επιχειρησιακών συμβάσεων, θα πρέπει να ισχύσει μόνο σε ζημιογόνες επιχειρήσεις, να έχει συγκεκριμένη περίοδο εφαρμογής και όριο απόκλισης.
Επίσης, όσον αφορά το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ και το φορολογικό, στόχος της κυβέρνησης είναι η άμεση προώθηση των ρυθμίσεων που αφορούν τις διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν σύντομα στην ελληνική οικονομία, καθώς αποτελούν προϋπόθεση για την τρόικα, προκειμένου να εκταμιευθεί η 4η δόση του δανείου, το Μάρτιο. Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ, θα προβλέπει μεταξύ άλλων, μειώσεις μισθών, εξοικονόμηση δαπανών καθώς και μετατάξεις.
Επίσης, αναμένεται να δωθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία το οποίο, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 11 στο 13%, καθώς και την απαλλαγή από το πόθεν έσχες της αγοράς πρώτης κατοικίας για διάστημα δύο ετών. Αυτό αναμένεται να ισχύει για πρώτες κατοικίες έως 120 τμ και αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ.
Ακόμη θα προβλέπει τη μείωση των τελών ταξινόμησης μεσαίου και χαμηλού κυβισμού ΙΧ αυτοκινήτων ως κίνητρο για την ενίσχυση της αγοράς και τέλος στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται αλλαγές που θα αφορούν στην αναδιοργάνωση των εφοριών με καταργήσεις και συγχωνεύσεις 100 εφοριών της χώρας. από newpost.gr