Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Περί δημοσιογραφίας

Απλά μαθήματα δημοσιογραφικής θεωρίας και πράξης. Για το βιβλίο «Περί δημοσιογραφίας» του Γιώργου Δουατζή ο λόγος, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πεδίο», στο πλαίσιο της σειράς «Επικαιρότητα».
Στις σελίδες του βρίσκει κανείς όλα όσα αφορούν τους λειτουργούς του τύπου και τις δραστηριότητές τους, αλλά και μια σειρά από στοιχεία για την αγορά των media και τις παραφυάδες της.

Λεπτομέρειες για την τέχνη και την παραγωγή του ρεπορτάζ, συμβουλές για τη λήψη και μορφοποίηση των συνεντεύξεων, παραδείγματα για το ποιόν και τη φύση των ειδήσεων, διευκρινίσεις για τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά του δημοσιογραφικού λόγου, σχεδόν τίποτε δεν λείπει από το «Περί δημοσιογραφίας».

Συν βασικές αρχές δεοντολογίας, συν αναλύσεις για τον ρόλο των εντύπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ (περιλαμβάνεται το Ιντερνετ φυσικά), συν ιστορικές αναφορές για κάθε είδος δημοσιογραφικής έκφρασης. Το πακέτο είναι πλήρες και όσοι αναζητούν έναν ενημερωμένο οδηγό για τα «μέσα», δεν χρειάζεται να ψάξουν πολύ μακριά.

Οσο για το.... μέλλον, ο Γ. Δουατζής μάς εξηγεί γιατί πιστεύει ακόμη στη δημοσιογραφία: «Γιατί αποτελεί πηγή πληροφόρησης, επιμόρφωσης, καλλιέργειας, πολιτικής συνείδησης και αισθητικών προτύπων. Γιατί προστατεύει ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία και δημοκρατία. Γιατί υπηρετεί την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελεύθερη έκφραση γνώμης και γιατί προάγει τον πολιτισμό.

»Και όλα αυτά, παρά την προσπάθεια του κατεστημένου να εμφανίσει διαβρωμένο ολόκληρο το δημοσιογραφικό σώμα ώστε να εξουδετερωθούν οι ελεύθερες και κριτικές φωνές».


«Κ. Ε.»