ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com
Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010
Στον κόσμο των ειδήσεων του Alpha
Από τον Αρη Δημοκίδη
Έχεις πολλές ελπίδες να βγεις στην τηλεόραση, αν το θέλεις, μιας και το δελτίο του Alpha είναι γεμάτο καθημερινούς ανθρώπους. Μπορεί να ψωνίζεις στο σούπερ μάρκετ, να περπατάς στον δρόμο, να δοκιμάζεις ρούχα, να πίνεις καφέ, να βουτάς στη θάλασσα. Οι κάμερες του Alpha είναι παντού και θέλουν την γκρίνια σου.
»Άλλωστε, κάθε μέρα πιάνουν μια γειτονιά της Αθήνας για να πούνε πόσο χάλια πάνε τα πράγματα εκεί. Μαθαίνουμε πως «κεράσματα τέλος» στου Ψυρρή, μιας και υπάρχει αναδουλειά στα νεανικά στέκια της πόλης. Διάφοροι «νέοι» μιλούν για τους δύσκολους καιρούς που ζούμε με κλισέ και αλήθειες που όμως δεν αποτελούν είδηση. Όλο το δελτίο, με χίλιους διαφορετικούς τρόπους, λέει ένα αυτονόητο πράγμα: «Ο κόσμος έχει λιγότερα λεφτά και ξοδεύει λιγότερο από παλιά». Θέλω να πω, πόσα ρεπορτάζ χρειάζονται για να το αποδείξεις αυτό;
»Πολλά! Σε καφετέριες, πλατείες, δρόμους, σούπερ μάρκετ -γιαγιάδες λένε στην κάμερα πόσο κόστισαν δέκα φέτες καπνιστής γαλοπούλας-, παιδικές χαρές, μαγαζιά -πωλητές δείχνουν στην κάμερα άχρηστα αλλά φτηνά προϊόντα-, σε παραλίες και λιμάνια γεμάτα ανθρώπους που... σε προηγούμενα δελτία μπορεί είχαν δηλώσει πως φέτος δεν θα πάνε διακοπές γιατί δεν υπάρχει ούτε ευρώ.
«Αποκλειστικό: Πόσο πλήρωσα γι' αυτό το τοστ!» Φτώχια, χλιδή και προκατάληψη
»Για κάθε κομματάκι αληθινής πληροφορίας, π.χ. «Τα δάνεια αυξήθηκαν κατά 3%», πρέπει να μπουν τουλάχιστον τρεις περαστικοί που θα σχολιάσουν το μακρύ και το κοντό τους. Συνήθως λένε πως με την κρίση αναγκάζονται να αγοράζουν πια κυρίως τα απαραίτητα. (Φαντάσου πόση άχρηστη πανάκριβη σαβούρα μάζεψαν αντί να αποταμιεύουν, για να θεωρούν κατάντια το να αγοράζουν κυρίως τα απαραίτητα.)
»Είναι φοβερό πως άνθρωποι κάθε ηλικίας, με το που θα δουν μια κάμερα, είναι έτοιμοι να δώσουν όλα τα προσωπικά τους στοιχεία. Πόση σύνταξη ή μισθό παίρνουν, πόσο πλήρωσαν στην εφορία, πόσο κοστίζει το σχολείο των παιδιών, πόσα πλήρωσαν γι' αυτό εδώ το τοστ, πόσο νοίκιασαν το νυφικό τους. Μας εξηγούν πού βρήκαν το φτηνότερο σουβλάκι, πόσο φτηνότερο ήταν, πόσα γλίτωσαν, πόσο θα το μεταπωλήσουν. Αριθμοί χωρίς τέλος.
»Συνέχεια, όμως, υπάρχει μια αντίθεση: η καταστροφολογική φτώχια ενώνεται με την προκλητική σπατάλη. Το οξύμωρο υπάρχει ακόμα και σε ρεπορτάζ για παραλίες, όπου μαθαίνουμε πως μια μπριζόλα κοστίζει 15 ευρώ και το μαθαίνουμε από εξοργισμένους ανθρώπους χαμηλών εισοδημάτων που την τρώνε εκείνη τη στιγμή! Μετά από άφθονα ρεπορτάζ που παίρνουν ως δεδομένο ότι οι τηλεθεατές δεν έχουν ούτε ψωμί να φάνε, παίζεται αφιέρωμα στο πιο ακριβό σπίτι του κόσμου με εντυπωσιακά πλάνα χλιδής στις πισίνες, ή γίνεται αφιέρωμα στους ακριβότερους προορισμούς διακοπών, ή σε πολυτελή σαλέ. Σχιζοφρένεια;
«Η Μαντόνα είναι μόνο σε μας!» Και αγοράζει πέτρες στην Σαντορίνη
»Τουριστικά ρεπορτάζ με σοκαρισμένους λουόμενους που δεν μπορούν να χωνέψουν πως έχουμε κρίση και εκπλήσσονται που κάποια πράγματα κοστίζουν περισσότερο από πέρσι, ενωμένα με ρεπορτάζ για χολιγουντιανούς σταρ που κάνουν πανάκριβες διακοπές στην Ελλάδα. Για άλλη μια φορά, οι δύο όψεις του νομίσματος, φτώχια και χλιδή, συγκρούονται ηδονικά στο δελτίο καθώς μαθαίνουμε (συνήθως από ψεύτες δημάρχους) ότι οι τάδε σταρ είναι στο νησί τους, απλώς ήρθαν με κότερο και γι' αυτό κανείς δεν τους βλέπει. Επίσης, μαθαίνουμε (κάθε χρόνο αυτό) ότι η Μαντόνα αγοράζει σπίτι στη Σαντορίνη / στην Ιθάκη / στη Λευκάδα - ανάλογα από ποιο νησί είναι ο κάθε δήμαρχος, του οποίου οι ισχυρισμοί υιοθετούνται άκριτα και με εθνική υπερηφάνεια απ' το δελτίο.
»Ο συμπαθητικός Αντώνης Σρόιτερ παρουσιάζει τις ειδήσεις με χαρακτηριστική άνεση και χαμογελαστή ευγένεια. Όμως, η θεματική του δελτίου, κυρίως τώρα το καλοκαίρι, μεγεθύνει τόσο πολύ τα δίκαια παράπονα του κόσμου (και τα επαναλαμβάνει μέχρι θανάτου), που στο τέλος όλα θυμίζουν κλασικό και τελείως κακοπαιγμένο real life πρόγραμμα του Alpha.
»Είδα πρόσφατα μια ξένη γελοιογραφία που καυτηρίαζε τα δελτία που βασίζονται στα ρεπορτάζ δρόμου αντί να κάνουν κανονική έρευνα. Έδειχνε έναν τηλεπαρουσιαστή να λέει: «Μας κατηγορούν ότι παίζουμε συνέχεια τι λέει και τι πιστεύει ο κόσμος στον δρόμο αντί να δείχνουμε τις κανονικές ειδήσεις... Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι πιστεύει ο κόσμος στον δρόμο γι' αυτό...!».
Media Trip / Lifo