Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Η κρίση κάνει καλό στη «Monde diplomatique»


Οταν μειώνονται οι μισθοί, ένα από τα πρώτα πράγματα στα οποία κάνει οικονομία ο κόσμος, είναι τα έντυπα...

«Ζούμε τη νεκρανάσταση του νεοφιλελευθερισμού. Το χρέος να χρησιμεύει ως πρόσχημα για τη διάλυση του κοινωνικού κράτους. "Κοιτάξτε τι κάνουν οι Σοσιαλιστές στην Ελλάδα", είναι το επιχείρημα που φέρνει ο Σαρκοζί για να δικαιολογήσει τα μέτρα που παίρνει στη Γαλλία
».
Η σύναξη των εκπροσώπων των διεθνών εκδόσεων της «Le Diplo» στο Βερολίνο. Ο Σερζ Αλιμί, ο διευθυντής της «Monde diplomatique», δεν μασάει τα λόγια του.
Στην πιο πρόσφατη συνάντηση των ξένων εκδόσεων της μηνιαίας γαλλικής επιθεώρησης που έγινε στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα, μίλησε για όλους και για όλα: για την αντεπίθεση της δεξιάς σε όλες της τις μορφές, για τη διαμόρφωση μιας νέας παγκόσμιας κατάστασης που μοιάζει ολοένα και περισσότερο με την παλιά, για την κατάσταση του τύπου η οποία κάθε άλλο παρά ανθηρή είναι, εν πολλοίς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. «Οταν μειώνονται οι μισθοί, ένα από τα πρώτα πράγματα στα οποία κάνει οικονομία ο κόσμος, είναι τα έντυπα», σχολίασε.
Ωστόσο, μέσα σε αυτό το γενικότερο αρνητικό τοπίο για τον τύπο, η «Monde diplomatique» («Le Diplo», όπως την αποκαλούν οι φίλοι της) καταφέρνει να συγκρατήσει την κυκλοφορία της και τα έσοδά της. Τους τελευταίους μήνες κατόρθωσε μάλιστα να ανεβάσει τις.... πωλήσεις της, κυρίως, όπως φαίνεται, χάρη στην εξαιρετική και «αιρετική» προσέγγισή της στο κεφάλαιο της κρίσης.
Σίγουρη για τις επιλογές της και για το γεγονός ότι η επιβίωσή της δεν εξαρτάται από οικονομικά παιχνίδια κανενός είδους, η «Monde diplomatique» αναζητά τις.... δικές της λύσεις για να αντεπεξέλθει στην κρίση του τύπου: Αύξησε ελαφρά την τιμή του φύλλου από 4,50 σε 4,90 ευρώ, τα άρθρα του αρχείου της διατίθενται ολόκληρα στο Διαδίκτυο μόνο επί πληρωμή, ενώ έχει απευθύνει έκκληση -με μεγάλη απήχηση- προς τους αναγνώστες της για οικονομική ενίσχυση μέσω δωρεών. Παράλληλα, αναζητά νέες πηγές διαφημιστικών εσόδων μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις και διεθνείς οργανισμούς.
Οσο για την «πολυεθνική» της «Diplo», καλά κρατεί. Με νέα υπεύθυνη στο τιμόνι πια την Αν Σεσίλ Ρομπέρ, ο αριθμός των ξένων εκδόσεων φτάνει αισίως τις 72 μαζί με τη νέα έκδοση στην κουρδική γλώσσα. Παρά την κρίση μάλιστα, ορισμένες από τις ξένες εκδόσεις εμφανίζονται αναβαθμισμένες, όπως η βουλγαρική, η οποία, ύστερα από έξι χρόνια αυτόνομης κυκλοφορίας, έγινε ένθετο στη σοσιαλιστική εφημερίδα «ΔUMA», γεγονός που τη βοήθησε να κερδίσει σε κύρος και αναγνωσιμότητα.
Φαίνεται πως, τελικά, η κρίση κάνει καλό στη «Monde diplomatique», τουλάχιστον στο πεδίο των ιδεών. «Οσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική», τονίζει ο Σερζ Αλιμί, «εμείς πιστεύουμε το αντίθετο και έχουμε κάνει μάλιστα κάποιες τολμηρές αντιπροτάσεις μέσα από τις σελίδες μας, όπως η εθνικοποίηση των τραπεζών, το κλείσιμο του χρηματιστηρίου ή η παραγραφή του χρέους».
Η εφημερίδα θα συνεχίσει την αιρετική της ματιά πάνω στα πράγματα και μέσα από ειδικά αφιερώματα. Μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται η κυκλοφορία ενός ιστορικού άτλαντα του 20ού αιώνα ιδωμένου από κριτική σκοπιά. Σε όλα αυτά η «μητέρα» ζητά και τη συνδρομή των «παιδιών» της. Οπως σχολίασε ο Σερζ Αλιμί: «Στηριζόμαστε και σε εσάς (σ.σ.: τις ξένες εκδόσεις) για να γίνουμε καλύτεροι».

Του Κ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ / Κυρ. Ελευθεροτυπία