Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Γιατί ο Σημίτης αντιπαθούσε την Κατερίνα Βελλίδη



«Ηταν βαρύς ο χειμώνας που γεννήθηκα». Αυτός είναι ο τίτλος της αυτοβιογραφίας της Κατερίνας Βελλίδη, κόρης του θεσσαλονικιού εκδότη της εφημερίδας «Μακεδονία» Ιωάννη Βελλίδη που κληρονόμησε την εκδοτική αυτοκρατορία που ίδρυσε το 1911 ο παππούς της Κωνσταντίνος. Η Βελλίδη ήταν για πολλούς η πλούσια κληρονόμος με την τριφυλή ζωή, που έφαγε τα λεφτά του πατέρα της ενώ θεωρήθηκε υπαίτια για τα χρέη του οργανισμού, κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση χρημάτων, μη καταβολή δεδουλευμένων και καταδικάστηκε ερήμην.
Με την αυτοβιογραφία της, που έχει τη μορφή αφήγησης στη συγγραφέα Ελένη Ηλιάδου-Καπώνη, η Κατερίνα Βελλίδη προσπαθεί να ανασκευάσει αυτή την εικόνα και κάνει λόγο για συμφέροντα που εποφθαλμιούσαν την έκταση της ΔΕΘ και ήθελαν να ελέγχουν το εκδοτικό συγκρότημα της Μακεδονίας για να διαμορφώνουν ανάλογα την κοινή γνώμη.
Στο βιβλίο η Βελλίδη αναφέρεται σε «μεθοδευμένη εξόντωση» και κάνει λόγο για «έλλειψη πολιτικής βούλησης» της κυβέρνησης Σημίτη ώστε να βρεθεί λύση στα οικονομικά προβλήματα του οργανισμού. «Αποδείχτηκε πως έτρεφε για το πρόσωπό μου μια... ανεξήγητη αντιπάθεια, που ίσως ξεκινούσε απ' το γεγονός πως ήμουν προσωπική φίλη του Ανδρέα Παπανδρέου, από τον οποίο προσπαθούσε να διαχωρίσει την πολιτική του θέση» σχολιάζει η Βελλίδη.
Αναφορές στο βιβλίο υπάρχουν και για τον Κώστα Καραμανλή τον οποίο, όπως αναφέρει, βοήθησε να εκλεγεί βουλευτής ύστερα από παράκληση του πατέρα του Αλέκου. «Μετά όμως με ξέχασε, και όταν έγινε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δεν ήθελε να γνωρίζει τίποτα για το έγκλημα! Οταν, δε, εκλέχτηκε πρωθυπουργός, έγινε ακριβοθώρητος» αναφέρει δεικτικά η Κατερίνα Βελλίδη.
Το βιβλίο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη, η Βελλίδη το αφιερώνει στον Βαρδή και στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη για τη συμπαράστασή τους, όπως λέει, στις δύσκολες στιγμές.