Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Πως η Μέρκελ επιδείνωσε την ελληνική κρίση


Αποκαλυπτικό
άρθρο
του γερμανικού
Σπίγκελ


Η απροθυμία της γερμανικής κυβέρνησης και της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ να βοηθήσουν την Ελλάδα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια πρόσκληση στους κερδοσκόπους να στοιχηματίσουν για το θάνατο της χώρας αυτής της νότιας Ευρώπης. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει τώρα τόσο υψηλά επιτόκια για τα χρέη της, ώστε να μην μπορεί πλέον να τα βγάλει πέρα χωρίς εξωτερική βοήθεια, παρά τις πρόσφατες αυξήσεις των φόρων, καθώς και τις δραστικές περικοπές μισθών. Αυτό..... γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ και επισημαίνει:
«Oι Έλληνες είναι οι κυρίως υπεύθυνοι, αλλά η γερμανική κυβέρνηση έκανε την κρίση χειρότερη με την απροθυμία της να χορηγήσει βοήθεια» σημειώνει το Σπίγκελ σε άρθρο του Γκούσταβ Χορν με τίτλο «Πώς η Γερμανία επιδείνωσε την ελληνική κρίση».
«Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι Έλληνες, οι οποίοι προφανώς δεν είχαν υπό έλεγχο τα στατιστικά τους στοιχεία και έστελναν τη μια ψευδή αναφορά μετά την άλλη για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. Από την άλλη πλευρά είναι οι Γερμανοί, οι οποίοι αισθάνονταν μεγάλη ευχαρίστηση εμποδίζοντας την ταχεία και ξεκάθαρη ευρωπαϊκή απάντηση στην ελληνική κρίση - οδηγώντας στα ύψη το κόστος της λύσης» σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

ΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ
Το Σπίγκελ αναφέρεται και στον ρόλο των κερδοσκόπων γράφοντας: «Είναι γεγονός ότι οι κερδοσκόποι έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για την Ελλάδα όσο και οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων! Υπάρχουν, ωστόσο, πολλοί παίκτες της αγοράς όπως τα hedge funds, τα οποία όσο πιο χαοτικά είναι τα πράγματα, τόσο περισσότερο τους αρέσει. Ο μεγαλύτερος εχθρός τους είναι η πολιτική σαφήνεια, και για το λόγο αυτό ικανοποιούνται όταν οι πολιτικοί επιδίδονται σε κινδυνολογία. Στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτή η κινδυνολογία τα πήγε εξαιρετικά, όπως δείχνουν τα ασφάλιστρα κινδύνου που εκτοξεύθηκαν στα ύψη».

Στην ανάλυση του Σπίγκελ τονίζεται επίσης οτι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να είχε καταστήσει σαφές εδώ και εβδομάδες ότι μοιράζεται την κοινή ευθύνη για ένα ισότιμο κράτος μέλος, διακηρύσσοντας την ετοιμότητά της, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και σε περίπτωση ανάγκης, να εγγυηθεί τις πληρωμές προς την Ελλάδα. Η δήλωση αυτή θα είχε κάνει την κερδοσκοπία πολύ πιο δύσκολη, και επίσης, θα μπορούσε να είχε αποτρέψει τη δραματική κατάρρευση της αξίας των ελληνικών ομολόγων. Επίσης, θα είχαν αυξηθεί οι πιθανότητες ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να σωθεί από μόνη της. Και αυτό θα είχε σώσει πολλά χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων».

«Η υποχωρητικότητα της γερμανικής κυβέρνησης στις χρηματοπιστωτικές αγορές και η δειλία της έναντι των ταμπλόιντς, θα στοιχίσει τώρα πολύ πιό ακριβά στους φορολογούμενους», αναφέρει το Σπίγκελ και καταλήγει: «Το μόνο πράγμα που επιτεύχθηκε είναι οι κερδοσκόποι να πάρουν μεγαλύτερο θάρρος για να δράσουν. Το χειρότερο σενάριο θα είναι κι άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία, να βουλιάξουν στο φαύλο κύκλο της κερδοσκοπίας. Αυτό θα ήταν το τέλος της νομισματικής ένωσης».