ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com
Τρίτη 6 Απριλίου 2010
Στα 15 δισ. ευρώ ετησίως ο τζίρος από τον θρησκευτικό τουρισμό!
Θρησκεία, ο απόλυτος θεός του παγκόσμιου τουρισμού / Μια βιομηχανία που δεν επηρεάζεται από την κρίση, αλλά η χώρα μας την έχει αφήσει ανεκμετάλλευτη, αφού κυρίως... εξάγει.
Υπό αυτούς τους τίτλους το ΒΗΜΑ δημοσίευσε ένα πολύ καλό ρεπορτάζ της Μαρίας Αντωνιάδου και της Χριστίνας Πουτέτση για τον..... θρησκευτικό - προσκυνηματικό τουρισμό και τον τεράστιο τζίρο του που φτάνει ετησίως τα 15 δισ. ευρώ. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται μεταξύ άλλων:
Σε 18 δισ. δολάρια ετησίως (περίπου 15 δισ. ευρώ) υπολογίζεται ο τζίρος του θρησκευτικού τουρισμού, σύμφωνα με τον κ. Κέβιν Ράιτ, πρόεδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Θρησκευτικού Τουρισμού (WRΤΑ). Περίπου 300 εκατ. άνθρωποι ταξιδεύουν κάθε χρόνο σε θρησκευτικούς τόπους ενώ, όπως επισημαίνει ο ίδιος, στην παγκόσμια αγορά σχεδόν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν θρησκευτικές αναφορές και αποτελούν εν δυνάμει τουρίστες αυτού του είδους.
Στοιχείο που οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί σπεύδουν να αξιοποιήσουν σήμερα καθώς ολοένα περισσότεροι εμπλουτίζουν το ενημερωτικό τους υλικό με θρησκευτικά προγράμματα. Σύμφωνα με το Νational Τour Αssociation, το 35% των ταξιδιωτικών γραφείων προσφέρει πλέον και τουριστικά προϊόντα θρησκευτικού ενδιαφέροντος.
Η εξειδικευμένη αυτή μορφή τουρισμού παρουσιάζει επίσης ανθεκτικότητα σε περιόδους κρίσης, όπως επισημαίνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (ΠΟΤ), σε αντίθεση με τον τουρισμό αναψυχής που θεωρείται πολυτέλεια. Οι τουρίστες μάλιστα αυτής της κατηγορίας αποτελούν μια από αυτές των λεγόμενων «επαναληπτικών» τουριστών.
Οι περιοχές όπου γεννήθηκε, έζησε, κήρυξε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Χριστός, η Ιερουσαλήμ, η Βηθλεέμ, η Ναζαρέτ, η Κανά, η Γαλιλαία και οι μικρές πόλεις και τα χωριά γύρω από την Τιβεριάδα λίμνη, όπου ψάρευαν οι μαθητές του, είναι ο ισχυρός μαγνήτης για χριστιανούς ανεξαρτήτως δόγματος ή κοινότητας. Ακολουθούν οι μεγάλες μοναστικές πολιτείες, όπως το Σινά, τα Μετέωρα, η Πάτμος και η Καππαδοκία. Οι περιοχές όπου κατά την παράδοση εμφανίστηκε και πραγματοποίησε θαύματα η Παναγία, όπως η Παναγία στην Τήνο, η Παναγία Σουμελά για τους ορθοδόξους, η Λούρδη στη Γαλλία, η Φάτιμα στην Πορτογαλία για τους ρωμαιοκαθολικούς και εσχάτως- μετά τον Κώδικα Ντα Βίντσι του Νταν Μπράουν - η Rosslyn Chapel της Σκωτίας.
«Το προσκύνημα είναι μια εκδήλωση ευλαβείας την οποία παρατηρούμε όχι μόνο στον χριστιανισμό, αλλά σε κάθε θρησκεία.Η επίσκεψη σε ιερούς τόπους,ή τόπους σημαντικούς για κάθε θρησκεία,ήταν και είναι τρόπος καλύτερης κατανόησης της πίστης και προόδου στη θρησκευτική ζωή» τονίζει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο ρωμαιοκαθολικός ιερέας κ. Θεόδωρος Κοντίδης.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=323702&dt=02/04/2010#ixzz0jvzq8mY4