Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Σαρκοζί και Θαπατέρο επιζητούν συμφωνία για την Ελλάδα πριν τη Σύνοδο Κορυφής

-ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ
ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΟΙ ΕΥΡΩΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ


-ΝΕΡΟ ΣΤΟ
ΚΡΑΣΙ ΤΗΣ

ΒΑΖΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ

«Πρέπει να ενισχύσουμε την οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης και επιπλέον η συνάντηση πριν από το ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να ενισχύσει τον ηγετικό ρόλο της ευρωζώνης. Πρέπει η ευρωζώνη να βοηθήσει την Ελλάδα να προχωρήσει», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουί Θαπατέρο, έχοντας δίπλα του τον.... Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Την ίδια ώρα οι ευρωσοσιαλιστές προτείνουν και ανακοινώνουν την πρόθεσή τους για δημιουργία ευρωπαικού ταμείου στήριξης.
Με αφορμή, το πρόβλημα της Ελλάδας, Μαδρίτη και Παρίσι ζητούν έκτακτη σύνοδο πριν από τους «27» για να συζητήσουν οι ηγέτες της ευρωζώνης όχι μόνο το ελληνικό πρόβλημα αλλά κυρίως την οικονομική διακυβέρνηση, θέμα που αποτελεί αντικείμενο προστριβών με το Βερολίνο. Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπέϊ συναντήθηκε προχθές και χθες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος είχε ανοικτή επικοινωνία με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ενώ το Βερολίνο είχε συνεχή επαφή με το Παρίσι.

Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του Ρομπέϊ ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των «27» σχεδιάζει να καλέσει σε έκτακτη σύνοδο πριν από τη σύνοδο τους ηγέτες της ευρωζώνης για την περίπτωση της Ελλάδας. Ο πρόεδρος των «27» θα προσπαθήσει να γεφυρώσει τη θέση της Γερμανίας με τις θέσεις των άλλων εταίρων της ευρωζώνης στο θέμα της Ελλάδας. Πηγή της Επιτροπής δήλωσε ότι από τις επαφές μεταξύ Μπαρόζο και Μέρκελ προκύπτει ότι η γερμανίδα καγκελάριος αρχίζει και βάζει νερό στο κρασί της. Βέβαια, συνεχίζονται από το Βερολίνο οι κυβερνητικές δηλώσεις ότι δεν πρέπει να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, οι οποίες, όμως, γίνονται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης εν όψει των εκλογών της 9ης Μαΐου.
Στην έκτακτη συνάντηση των ηγετών της ευρωζώνης αναμένεται να πέσει στο τραπέζι η πρόταση της Κομισιόν για έγκριση της λειτουργίας του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, αφήνοντας για αργότερα τις λεπτομέρειες και την ενεργοποίησή του.
Οι 16 της Ευρωζώνης θα συζητήσουν και το ενδεχόμενο εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ταυτόχρονα με την ευρωπαϊκή λύση εθελοντικής χορήγησης στην Ελλάδα δανείων σε διμερές επίπεδο από χώρες της ευρωζώνης. Την ταυτόχρονη εμπλοκή του ΔΝΤ υποστηρίζει με θέρμη η Γερμανία και οι σύμμαχοί της Ολλανδία και Φινλανδία. Οι υπόλοιποι είτε τάσσονται κατά, κυρίως η Γαλλία η οποία βλέπει την εμπλοκή του ΔΝΤ ως είσοδο από το παράθυρο της Ουάσιγκτον στην οικονομική πολιτική της ευρωζώνης, είτε δεν παίρνουν θέση. Ο Ζοζέ Μπαρόζο δεν το θεωρεί «καταστροφή» αλλά, όπως αναφέρει σε συνέντευξη που έδωσε στη Financial Times, «οποιαδήποτε ανάμιξη του ΔΝΤ πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό των κανόνων της ευρωζώνης». Ο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ από την πλευρά του θεωρεί την εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόβλημα, λίγο πολύ ως ένα «αναγκαίο κακό».